- Πέμπτη 23/6/2016: Ξεκίνησε η επεξεργασία του κειμένου «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ». Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί αναλυτική επεξεργασία του κειμένου αυτού.

– Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας προς Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: Εκφράζομεν την προσδοκίαν ότι Εσείς θα αποτρέψετε την λήψιν αποφάσεων, αι οποίαι θα σκιάσουν την ενότητα των Ορθοδόξων.

– π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Η ομοφωνία ισχύει προφανώς για όσους παρίστανται στη Σύνοδο!

– Το κείμενο για το Γάμο και τα κωλύματα του επεξεργάζονται στη Μεγάλη Σύνοδο (Πέμπτη, 23/6/2016)

– Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και του δευτέρου κειμένου της Μεγάλης Συνόδου περί της Διασποράς.

– Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στην ΕΡΤ: Εγκρίθηκε το πρώτο κείμενο της Μεγάλης Συνόδου (Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΚΟΣΜΩ) με ανεπαίσθητες μικρές αλλαγές (Δείτε παρακάτω και το σχετικό βίντεο).

– Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, Η αυτοκεφαλία δίνει την ελευθερία σε κάθε τοπική Εκκλησία, αλλά η συνοδικότητα διασφαλίζει την -Μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος στον Εθνικό Κήρυκα: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα των οποιωνδήποτε προσωπικών ή άλλων φιλοδοξιών ή σκοπιμοτήτων να θυσιάζει το μέγιστο που είναι η ενότητα και η οικουμενικότητα της Εκκλησίας»
– Μητροπολίτης Χριστουπόλεως Μακάριος, Θα υπάρξουν και άλλες Σύνοδοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
– Προς τους “παρατηρητάς αδελφών εκκλησιών” απηύθηνε μήνυμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
– Οι ομιλίες των Προκαθημένων στην εναρκτήρια συνεδρία της Μεγάλης Συνόδου

ενότητα και την μαρτυρία σε ολόκληρο τον κόσμο.

-Ομιλία Κύπρου Χρυσοστόμου στην έναρξη της Μεγάλης Συνόδου
– Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απαντά στην πρόσκληση των Προκαθημένων στην Κρήτη: “Λόγω της από 13ης Ιουνίου περί της μη συμμετοχής εις την Συνέλευσιν ταύτην (ενν. τη Μεγάλη Σύνοδο) ομοφώνου αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας κωλύομαι ίνα έλθω”.
– “Απορούμεν διά την πρόσκλησιν υμών”, απαντά ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην πρόσκληση των Προκαθημένων να προσέλθει στην Κρήτη.

– Αναβολή της Συνόδου μέχρι την επίλυση του ζητήματος του Κατάρ και την ύπαρξη ομοφωνίας με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ζητά στην Επιστολή του προς τους Προκαθημένους στην Κρήτη, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης. Η επιστολή έχει ημερομηνία 18/6/2016.

– Στις 5 το απόγευμα, με μία ώρα καθυστέρηση σε σχέση με το πρόγραμμα, θα συνεχισθούν οι εργασίες της Μεγάλης Συνόδου. Στις 4.30 θα προηγηθεί συνάντηση των μελών της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

– Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η αρχή της ομοφωνίας (consensus). Αντί αυτής, είπε, θα ήταν ίσως προτιμότερη η εφαρμογή της αρχής «η ψήφος των πλειόνων κρατείτω».
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του ενημέρωσε το σώμα της Συνόδου ότι τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ρωσίας απάντησαν στην πρόσκληση των Προκαθημένων που βρίσκονται στην Κρήτη αρνητικά. Τα δύο Πατριαρχεία δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην Μεγάλη Σύνοδο.

– Καμία απάντηση δεν έδωσαν μέχρι στιγμής στην πρόσκληση των Προκαθημένων της Κρήτης οι Εκκλησίες Βουλγαρίας και Γεωργίας.  

Στη μεγάλη Σύνοδο βρίσκονται και παρατηρητές των Παπικών.

παπικοι μεγαλη συνοδος.jpg

– Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος: Eγκρίθηκε το πρώτο κείμενο της Μεγάλης Συνόδου

 

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.