Την Ουγγαρία επισκέπτεται από τη Δευτέρα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, τον οποίον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Κεντρώας Ευρώπης του Οικ.Πατριαρχείου, Αρσένιος.

Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου αναφέρει:

Την Δευτέραν, 10ην/23ην Μαΐου 2016, η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ήρξατο της επισήμου Αυτού επισκέψεως εις Ουγγαρίαν ως προσκεκλημένος της Κυβερνήσεως της χώρας αυτής.

Εις το ταξίδιον τούτο, ο Μακαριώτατος συνοδεύεται υπό του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Αρχιδιακόνου π. Ευλογίου.

Ο Μακαριώτατος αφίχθη διά των αερογραμμών της Ισραηλινής Εταιρείας El-Al εις Βουδαπέστην, την 9.15 π.μ. ώραν της ως άνω ημέρας της Δευτέρας.

Εις το αεροδρόμιον υπεδέχθησαν Αυτόν ενθέρμως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστροουγγαρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αρσένιος ως Ανώτατος Σύμβουλος του Αναπληρωτού Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας κ. Zοltán Csallοközi και ο Πρέσβυς της Ουγγαρίας εις Ραμάλλαν της Παλαιστινιακής Αυτονομίας κ. Géza Mihailyi, ο Πρέσβυς της Ελλάδος εις Ουγγαρίαν κ. Δημήτριος Γιαννακάκης, ο Πρόξενος κ. Λουκάς Τσώκος και άλλοι παράγοντες της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, ως ο κ. Miklos Soltes, State Secretary for Civil and Church Affairs / Γενικός Γραμματεύς του Τμήματος Διεθνών και Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Κυβερνήσεως

Εις συζήτησιν εν τω αεροδρομίω, ερωτηθείς ο Μακαριώτατος υπό του κ. Soltes, ωμίλησε περί της σημασίας των Παναγίων Προσκυνημάτων ως στέγης προστασίας των Χριστιανών κατοίκων της Αγίας Γης και περί του θρησκευτικού και κοινωνικού status της Ιερουσαλήμ.

Εκ του αεροδρομίου της Βουδαπέστης, προπορεύσει των Αστυνομικών Αρχών της πόλεως, ο Μακαριώτατος προσήλθεν εις το ξενοδοχείον της διαμονής αυτού Novotel.

Mετά το μεσημβρινόν γεύμα εν αυτώ και την μεσημβρινήν ανάπαυσιν, ο Μακαριώτατος επεσκέφθη τον Πρωτοπρεσβύτερον Ουγγρικής καταγωγής π. Στέφανον της Μητροπόλεως Αυστροουγγαρίας, νοσηλευόμενον εις το Κέντρον Θεραπείας και Αποκαταστάσεως Βαρείων Παθήσεων της της πόλεως της Βουδαπέστης. Εις την επίσκεψιν ταύτην διημείφθη ενδιαφέρουσα συζήτησις περί του επιτελουμένου ανθρωπιστικού έργου του νοσοκομείου τούτου και περί της δυνατότητος συνδέσεως και συνεργασίας αυτού μετά του Four Homes of Mercy εν Βηθανία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Μετά την επίσκεψιν ταύτην ο Μακαριώτατος προέστη Δοξολογίας εις το Ιερόν Παρεκκλήσιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου επ’ ονόματι του Αγίου Ιεροθέου και του Αγίου Στεφάνου, του πρώτου Ούγγρου Χριστιανού Βασιλέως, τη υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστροουγγαρίας κ. Αρσενίου, των ιερέων της Μητροπόλεως ταύτης και των ενοριτών αυτής, τη παρουσία δε του Πρέσβεως της Ελλάδος εις την Ουγγαρίαν κ. Δημητρίου Γιαννακάκη, του Προξένου κ. Λουκά Τσώκου, του Πρέσβεως της Ουγγαρίας εις Ραμάλλαν κ. Géza Mihailyi, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ. Γεωργίου Κουκουμτζή και της Συμβούλου κ. Μάρθας Πολιτίδου.

Εις τας προσφωνήσεις εις το τέλος της Δοξολογίας ταύτης ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστροουγγαρίας κ. Αρσένιος ανεφέρθη εις τας δυσκολίας, τας οποίας αντιμετωπίζει η εν Βουδαπέστη Ελληνική Κοινότης και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων απήντησε ότι η Εκκλησία της Αγίας Γης, η οποία εποτίσθη διά του σταυρικού αίματος του Χριστού, δέεται υπέρ της υπερβάσεως των δυσκολιών αυτών διά του παραδείγματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Οποίος είναι «η ζωή εν τάφω» και αναστάς εκ νεκρών και ο Οποίος είπε «μη φοβού, το μικρόν ποίμνιον» και εδίδαξε να έχωμεν «υπομονήν έως τέλους». Διά της υπομονής ταύτης θα έχομεν την σωτηρίαν των ψυχών ημών και την υπέρβασιν όλων των δυσκολιών ημών.

Εν συνεχεία, το εσπέρας, παρετέθη εις τον Μακαριώτατον, την συνοδείαν Αυτού και εις παράγοντας της Ουγγρικής Κυβερνήσεως και της Ελληνικής Πρεσβείας και εις μέλη της Κοινότητος δείπνον εις το ξενοδοχείον Actor υπό του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ. Γεωργίου Κουκουμτζή, τη συνεργασία της Συμβούλου κ. Μάρθας Πολιτίδου.

Διά του δείπνου τούτου έληξαν αι εκδηλώσεις του προγράμματος της πρώτης ημέρας της επισκέψεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου εις Ουγγαρίαν.

2505jer.jpg

2505jer1.jpg

2505jer2.jpg

2505jer3.jpg

2505jer4.jpg

2505jer5.jpg

2505jer6.jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.