Οι Ρώσοι γιορτάζουν σήμερα την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο και στην θεία λειτουργία που τελέσθηκε, ο Ρώσος Πατριάρχης και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συλλειτούργησαν στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο , αναφέρει ο εκπρόσωπος του ρωσικού πατριαρχείου Διάκονος Αλέξανδρος Βολκώφ .

« Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποιείται στον ομώνυμο ναό στο Κρεμλίνο , κάθε χρόνο την ημέρα αυτή , σύμφωνα με έπθυμία του Ρώσου Πατριάρχη. Ο φετινός εορτασμός είναι ξεχωριστός. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει την χαρά να υποδέχεται τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, ο οποίος ευρίσκεται στην Ρωσία σε μια ιδιωτική επίσκεψη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Πατριάρχη κ. Κύριλλου , σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ ευρίσκεται σε ιδιωτική επίσκεψη στην Ρωσία ως της 29 Αυγούστου. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνει επίσκεψη στα νησιά Σολοβέτσκι, σε μονή στο Ιρκούτσκ και στην επισκοπή της Αικατερινούπολης .

Σύμφωνα με τον Διάκονο Volkov, με το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας η Ρωσική Εκκλησία έχει μια μακρά και θερμή σχέση, και ο Πατριάρχης Θεόδωρος έχει μεγάλη αγάπη προς τη Ρωσία. «Οποιαδήποτε επίσκεψή του Παναγιωτάτου κάνει πολύ χαρούμενους όλους τους Ορθόδοξους πιστούς», είπε ο Ρώσος εκκλησιαστικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε από τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, και είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μετά το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Η εκκλησία αυτή «παρέδωσε» στο χριστιανικό κόσμο μεγάλους διδασκάλους και Αγίους όπως τον Άγιο Αθανάσιο και τον Άγιο Κύριλο , καθώς επίσης από εκεί βγήκαν οι περίφημοι γέροντες της θεολογίας όπως ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς , αλλά ακόμη παλιότερα ο Ωριγένης , μια από τις σημαντικότερες μορφές των πρωτοχριστιανικών χρόνων, και οι διάδοχοι του, οι οποίοι ήταν οι ιδρυτές της επιστημονικής θεολογίας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954 στην νέα Αλικαρνασσό, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σπούδασε στην Οδησσό της Ρωσίας Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου.

Xειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος – Αρχιμανδρίτης το έτος 23 Απριλίου 1978 υπό του Μητροπολίτου Λάμπης και Σφακίων Θεοδώρου. Τα έτη 1975 – 1985 υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων. Τα έτη 1985 – 1990 υπηρέτησε ως Πατριαρχικός Έξαρχος στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό επί Πατριαρχών Νικολάου ΣΤ΄ και Παρθενίου Γ΄, όπου συνέστησε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

 

 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.