Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει απαξιωθεί, η Πανορθόδοξη θα πρέπει να διενεργηθεί από τη Μόσχα, λέει Ρώσος εμπειρογνώμονας και ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης! 

Ο Roman Silantyev ένας εξέχων θρησκευτικός λόγιος και καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και πιστεύει ότι η διασπαση της Πανορθοδόξου Συνόδου που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τον Ιούνιο ήταν προβλέψιμη.

«Ήταν προβλεπόμενο που απέτυχε η Σύνοδος, αλλά δεν υπάρχει τίποτα φοβερό σε αυτό. Ίσα-ίσααλό που είναι καλό ότι το φιλο-αμερικανικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει απαξιωθεί τόσο πολύ,”  είπε ο Silantyev στο πρακτορείο Interfax-Religion.

Ο μελετητής πιστεύει ότι “η επόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πρέπει να διεξαχθή από τη Μόσχα, όχι την  Κωνσταντινούπολη, και θα πρέπει να λάβει χώρα υπό  κανονικούς, μη-δικτατορικούς όρους.”

Ο μελετητής είπε ότι η προτεραιότητα του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ήταν δικαιολογημένη αλλά συμπλήρωσε: 

“Ωστόσο, όταν βλέπουμε τον συμπαθόντα το ISIL Ερντογάν σαν αυτοκράτορα, τίθεται το ερώτημα αμέσως: Ποιος να εμπιστευθεί στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μια λεπτή εργασία, όπως η ενοποίηση των Ορθοδόξων Χριστιανών;  Εγώ προσωπικά είμαι δύσπιστος όσον αφορά αυτό”δήλωσε ο Silantyev.

Είπε ακόμη ότι πλέον “η Κωνσταντινούπολη θα παίξει το χαρτί της Ουκρανίας, της οποίας οι αρχές επιδιώκουν το διαχωρισμό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας και τη δημιουργία μιας τοπικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, για πολλά χρόνια μετά της άρνηση της Ρωσίας  να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Κρήτης”.

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.