Την Ακολουθία του Νιπτήρος τέλεσε χθες, Μεγάλη Πέμπτη, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.Θεόφιλος, παρουσία μεγάλου πλήθους που βρίσκεται στους Αγίους Τόπους.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρει: «Την πρωΐαν της Πέμπτης, 27ης Μαρτίου/9ης Απριλίου 2015, μετά την θείαν Λειτουργίαν του Μεγάλου Βασιλείου εις τον μεταξύ της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος και του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ετελέσθη, αρξαμένη την 8.00 π.μ. ώραν (9.00 π.μ. θερινήν ώραν), η τελετή του Ιερού Νιπτήρος εις την Αγίαν Αυλήν, συμφώνως προς την τυπικήν και καθεστωτικήν διάταξιν του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Της μοναδικής ενδεχομένως εις όλην την Ορθοδοξίαν τελετής ταύτης προεξήρξεν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, νίπτων κατά το παράδειγμα του Κυρίου, του υποδείξαντος ημίν ως οδόν αρίστην την ταπείνωσιν εν τω νίψαι τους πόδας των μαθητών, τους πόδας δώδεκα Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, εν ω ανεγινώσκοντο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου από του άμβωνος του προσκεκολλημένου μετά κλάδου ελαίας εις τον τοίχον της Μονής Αβραάμ αι Ευαγγελικαί περικοπαί, αι σχετικαί με τον Μυστικόν Δείπνον και τον Ιερόν Νιπτήρα και ενω μερικαί χιλιάδες Ορθοδόξου λαού παρηκολούθουν μετ’ ευλαβείας, ενδιαφέροντος και περιεργείας εκ της Αγίας Αυλής, των δωμάτων του Κεντρικού Μοναστηρίου, της οροφής του Αγίου Ιακώβου, της Μονής Αβραάμ και του Μετοχίου Γεθσημανής την τελετήν.

Μετά την λήξιν της τελετής ο Μακαριώτατος μετά συνοδείας ιερέων και πολλού λαού, των κωδώνων κρουομένων, ανήλθεν εις τα Πατριαρχεία, ένθα παρά την είσοδον ανέμενον Αυτόν εν υποδοχή οι Αγιοταφίται Αρχιερείς και πάντες ανήλθον εις τα Πατριαρχεία».

niptiros.ierosolima-2.jpg

niptiros.ierosolima-4.jpg

niptiros.ierosolima-5.jpg

niptiros.ierosolima-8.jpg

niptiros.ierosolima-10.jpg

niptiros.ierosolima-12.jpg

niptiros.ierosolima-14.jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.