Αποστολή Τσεσμέ | Παντελής Φυκαρης

Μνήμες αναμεμειγμένες με συναισθήματα που προκάλεσε ο ξεριζωμός του 1922 ξύπνησαν το πρωί της Τετάρτης, στην ιστορική πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαράλαμπου Τσεσμέ, την πρώτη μετά από 94χρόνια.

Η εκκλησία που αποτέλεσε τον τόπο προστασίας χιλιάδων Ρωμιών της χερσονήσου της Ερυθραίας κατά τον διωγμό, έναν αιώνα μετά λειτούργησε και πάλι, με δεκάδες προσκυνητές από τη Χίο να αψηφούν τα μποφόρ και να συμμετέχουν σε μία δεδομένη ιστορικά σημαντική στιγμή για τον εναπομείναντα ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Από νωρίς πλήθος πιστών, κάτω από την διακριτική παρουσία των τουρκικών αρχών έσπευσε στο ναό, βοηθώντας τον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή να μετατρέψει τον Άγιο Χαράλαμπο από αίθουσα εκδηλώσεων σε… εκκλησία.
Τα φορητά τέμπλα, τα κεριά, η εικόνα του Αγίου Χαράλαμπου και άλλα εκκλησιαστικά λειτουργικά σκεύη μπήκαν στη θέση τους, κι έτσι μία ώρα μετά ο ναός ετοιμάστηκε.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συνοδεία δεκάδων περιπολικών της τουρκικής Αστυνομίας έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη συνοδεία του.
Στην είσοδο του Αγίου Χαράλαμπου τον περίμεναν ο Δήμαρχος Τσεσμέ, ο Έλληνας Πρόξενος της Σμύρνης καθώς και οι Μ. Βουρνούς, Α. Μιχαηλίδης και Κ. Παπαδόπουλος.

Για δύο περίπου ώρες η ατμόσφαιρα μέσα στο ναό ήταν κατανυκτική με τους γηραιότερους να επαναφέρουν στη μνήμη τους ιστορίες των προγόνων τους όπως τους τις διηγήθηκαν, τότε που ο Άγιος Χαράλαμπος αποτελούσε το σημείο αναφοράς 60.000 ελληνορθοδόξων χριστιανών.
Τα συναισθήματα αποτυπώθηκαν και στην προσφώνηση του Παναγιώτη Καλαμπόκη, που εκπροσώπησε τους Χιώτες απόγονους των Μικρασιατών στην ιστορική Θεία Λειτουργία.

                                               

unnamed_result.jpg

 

unnamed (2)_result.jpg

 

unnamed (6)_result.jpg

 

unnamed (3)_result.jpg

 

unnamed (5)_result.jpg

 

unnamed (4)_result.jpg

unnamed (1)_result.jpg

Nikoleta Kouletsiou

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.