Την Κυριακή της Σαμαρείτιδας τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Η εορτή των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών ΚΠόλεως Επί τη ι. μνήμη των εν Αγίοις Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, εχοροστάτησεν εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ κατά τον Μ. Εσπερινόν του Σαββάτου, 13ης Μαΐου, και, την επομένην, Κυριακήν της Σαμαρείτιδος, προέστη της εν αυτώ τελεσθείσης Θείας Λειτουργίας, εν συλλειτουργία μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, Σεβαστείας κ. Δημητρίου, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Συνάδων κ. Διονυσίου, Σασίμων κ. Γενναδίου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Καρθαγένης κ. Μελετίου, και των Θεοφιλ. Επισκόπων Edmonton κ. Ιλαρίωνος και Σιεμιατίτσε κ. Γεωργίου.

Τον πανηγυρικόν λόγον της εορτής εξεφώνησεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.
Εκκλησιάσθησαν οι Σεβ. Μητροπολίται Πέργης κ. Ευάγγελος, Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος και Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Χριστουπόλεως κ. Μακάριος και Ερυθρών κ. Κύριλλος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας-μέλη της εν Αθήναις εδρευούσης Αδελφότητος αυτών «Παναγία η Παμμακάριστος», ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Ευάγγελος Σέκερης, Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος εν τη Πόλει, και πιστοί εκ της Πόλεως και εξ Ελλάδος.
Εν τω τέλει της Θείας Λειτουργίας η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, εχειροθέτησεν εις το οφφίκιον του Άρχοντος Εξάρχου τον Εντιμολ. κ. Αθανάσιον Μαρτίνον, Επιχειρηματίαν, εξ Αθηνών, ανταλλαγεισών επί τούτω ομιλιών.
Επηκολούθησε δεξίωσις εν τη Αιθούση του Θρόνου καθ᾿ ην ωμίλησαν ο Εντιμολ. κ. Οδυσσεύς Σασαγιάννης, Άρχων Πρωτέκδικος, πρώην Πρόεδρος της Αδελφότητος, αναφερθείς εις τα κατά την τριετίαν 2014-2017 πεπραγμένα και δραστηριότητας αυτής και εκφράσας την αφοσίωσιν και τον σεβασμόν των μελών προς την Μητέρα Εκκλησίαν και τον σεπτόν Προκαθήμενον αυτής, και ο Πατριάρχης, επιδαψιλεύσας την ευλογίαν και τας πατρικάς Αυτού ευχάς εις τους πραγματοποιούντας το ετήσιον προσκύνημά των εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Εντιμολ. Άρχοντας Οφφικιαλίους.
Την μεσημβρίαν, ο Παναγιώτατος ηυλόγησε το παρατεθέν υπό του νέου Άρχοντος Εξάρχου γεύμα.

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, εδέχθη εις ακρόασιν:
– Τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Edmonton κ. Ιλαρίωνα, εκ Καναδά.
– Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτην του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευάγγελον Υφαντίδην, Πρωτοσύγκελλον της Ι. Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, επιδώσαντα Αυτώ το σύγγραμμά του «Η Ορθοδοξία και η Διεθνής Κοινότητα. Η συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Διαθρησκειακό Διάλογο».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.