Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμου, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου.  Παρόντες στη

 συναυλία ήταν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π.Συμεών Βολιώτης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίαςτης Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής και Υπεύθυνος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών κ. Νικηφόρος Νευράκης και η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, ερμηνεύτρια του βυζαντινού και αρχέγονου παραδοσιακού μέλους κ. Νεκταρία Καραντζή.

Στη συναυλία με τίτλο «Τρία Κοντσέρτα για πιάνο και μία Συμφωνία»παρουσιάστηκαν από τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, με σολίστ και Μαέστρο τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο τα υψηλών απαιτήσεων κοντσέρτα: J. S. Bach (Harpsichord Concerto No.5, in F minor, BWV 1056), J.Haydn (Piano Concerto in D major), W. A. Mozart (Piano Concerto No 12, in Amajor, K 414)   και μία από τις πιο γνωστές Συμφωνίες του W.A. Mozart(Symphony No 25, in G minor), την οποία ο κορυφαίος μουσικός όλων των εποχών συνέθεσε σε ηλικία 17 ετών.

Η παρουσίαση τριών κοντσέρτων στην ίδια βραδιά αποτελεί διεθνώς ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπέρτατης δυσκολίας, το οποίο πραγματοποιείται σπάνια, λόγω των υψηλών απαιτήσεων δεξιοτεχνίας και αντοχής. Ο βαθμόςδυσκολίας όμως εντείνεται όταν ο σολίστ καλείται παράλληλα να διευθύνει τα κοντσέρτα που ερμηνεύει.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, με μία μακρά πορεία και επιτυχημένη διεθνή καριέρα στον χώρο της κλασικής δεξιοτεχνικής πιανιστικής ερμηνείας, απέδειξε για μία ακόμη φορά σε αυτή τη συναυλιά,στο Αθηναϊκό κοινό, το υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο, τόσο στην ερμηνείακαι την πιανιστική δεξιοτεχνία όσο και στη διεύθυνση της Ορχήστρας, η οποία ανταπόκριθηκε στον Μαέστρο της με τρόπο ιδανικό, για ένα νεοσύστατο συμφωνικό σύνολο, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές μελωδικότητας,εκφραστικότητας και πλαστικότητας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, φανερά συγκινημένος από τη θερμή ανταπόκριση και το παρατεταμένο χειροκρότηματου κοινού, ευχαρίστηκε με θερμά λόγια τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για την Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών να τελεί υπό την αιγίδα του. Ο Μαέστρος σημείωσε επίσης: «Ο Μακαριώτατος είναι ένας σημαντικός άνθρωπος για πολλούς λόγους, αλλά και γιατί διαθέτει διαίσθηση να ξεχωρίζειό,τι πραγματικά αξίζει.Η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών ιδρύθηκε την εποχή που όλα γκρεμίζονταν. Ιδρύθηκε με στόχο να επαναφέρειτην ιδιότητα του μουσικού στο προσκήνιο και του πραγματικού ρόλου του,μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα, διαπλοκές και υπαλληλικές νοοτροπίες. Η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα δεν πιστεύει στις ασφάλειες και τις εξασφαλίσεις, αλλά πορεύεται με την ιδέα που την τρέφει και την ζωογονεί.Να λειτουργεί δηλαδή ως Συμφωνικό Σύνολο που προτεραιότητά του δεν έχει παρά την αληθινή Μουσική σε υψηλό επίπεδο».

Ως προς την εκτέλεση των έργων, ο κορυφαίος πιανίστας τόνισε: «Επειδή συχνά με ρωτούν πολλοί ποιο είναι το μυστικό της σωστής εκτέλεσης των έργων, θα ήθελα, με ευκαιρία αυτή τη συναυλία, να απαντήσω. Κάποτε ίσως θα προσπαθούσα ναεπικαλεστώ κάποιες πιο μουσικοτεχνικές εξηγήσεις. Σήμερα όμως νιώθω ότι ο βαθμός της σωστής μουσικής εκτέλεσης ενός έργου αντιστοιχεί, πριν απ’ όλα,στην αγάπη που τρέφει ο ερμηνευτής προς το πρόσωπο του Συνθέτη αλλά και του έργου που καλείται να ερμηνεύσει. Ως εκτελεστές καλούμαστε ναεισβάλουμε σε έναν ξένο σε εμάς κόσμο. Στον κόσμο του συνθέτη. Πολλέςφορές εισβάλουμε χωρίς να γνωρίζουμε καν με ποιον τρόπο γράφτηκαν αυτάτα έργα που ερμηνεύουμε, με ποιες δυσκολίες και κάτω από ποιες συνθήκες.Τα αντιμετωπίζουμε συχνά στεγνά και τεχνικά, αφαιρώντας τους το μεγαλύτερο κομμάτι της αξίας τους, που είναι η ψυχή του ίδιου του Συνθέτη,όπως θέλησε να την αποτυπώσει στις νότες. Για να ερμηνεύσουμε όμως σωστά ένα μεγάλο έργο ενός σπουδαίου Συνθέτη δεν αρκεί να τοκατακτήσουμε μόνο τεχνικά και να υπερβούμε τις δεξιοτεχνικές δυσκολίεςτου. Καλούμαστε να μπούμε στην ψυχή και στον κόσμο του Συνθέτη. Γιατί αυτός ο κόσμος δεν μας ανήκει και δεν έχουμε δικαίωμα να αλωνίζουμε επάνω του κατά το δοκούν».

Το μουσικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού, ενώ ο Αρχιεπισκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο για την ξεχωριστή αυτή μουσική βραδιά.

Η συναυλία αφιερώθηκε στον κ.Ιερώνυμος, με την ευκαιρία τηςσυμπλήρωσης 8 ετών από την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. 

 

κονς (1)_result.JPG

 

κονς (2)_result.JPG

 

κονς (3)_result.JPG

 

κονς (4)_result.JPG

 

κονς (6)_result.JPG

κονς (7)_result.JPG

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης, Γιάννης Κωβαίος

 

 

Nikoleta Kouletsiou

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.