Αναχώρησε για την Κούβα ο Πατριάρχης Μόσχας. Η αυριάνη συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη Κύριλλου και του Πάπα Φραγκίσκου η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στην Αβάνα θα διαρκέσει  για περίπου τρεις ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικές πηγές, ενώ μετά θα υπάρξει και κοινή δήλωση. 

Η συνάντησή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αβάνας αναμένεται να αρχίσει γύρω στις 14:15 τοπική ώρα.  Τα πρώτα 15 λεπτά η συνάντηση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πάπας Φραγκίσκος θα ανταλλάξουν δώρα και θα υπογράψουν κοινή δήλωση, ενώ μετά την οποία θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

Περίπου 30 λεπτά πριν από τη συνάντησή του με τον πάπα, ο Πατριάρχης Κύριλλος θα έχει συνομιλίες με τον Αρχιεπίσκοπο της Αβάνας Καρδινάλιο Jaime Ortega y Lucas Alamino στο αεροδρόμιο της Αβάνας.

Στις 13 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναμένεται να συναντηθεί με τον Καρδινάλιο Kurt Koch, επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα.

Η δίωξη των Χριστιανών αναμένεται να κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης Κύριλλου-Φραγκίσκου. Δεδομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι δύο Εκκλησίες έχουν αποφασίσει να βάλουν στην άκρη τις υπάρχουσες διαφωνίες τους και να ενώσουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να σώσουν τους χριστιανούς από τη γενοκτονία. Ο Πατριάρχης και ο Πάπας αναμένεται επίσης να συζητήσουν την εγκατάλειψη των χριστιανικών αξιών, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί στην Ευρώπη σήμερα.

Κοινή δήλωση

Στο μεταξύ ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πάπας Φραγκίσκος έχουν συμφωνήσει στο κείμενο της κοινής δήλωσης τους, που θα υπογράψουν στο περιθώριο της ιστορικής τους συνάντηση α’υριο στην Αβάνα.

«Το κείμενο της δήλωσης αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τις δύο πλευρές μέχρι αργά χθες το βράδυ. Κάποιες τελικές τροποποιήσεις εισήχθησαν. Είναι απαραίτητο να ελπίζουμε τώρα ότι το συμφωνημένο κείμενο θα υποβληθεί στη συνάντηση του πατριάρχη και του πάπα», είπε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, αλλά συμπλήρωσε πως «αλλαγές μπορούν να εισαχθούν στο κείμενο του εγγράφου αυτού κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη Κύριλλου και του Πάπα Φραγκίσκου.

«Φυσικά, δεν μπορούμε, παρά να καλωσορίσουμε το διάλογο μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Νομίζω ότι η σημασία της πρώτης αυτής συνάντησης στην ιστορία είναι σαφής σε καθέναν», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξέι Meshkov.

«Εμείς, ως κράτος, διατηρούμε σχέσεις με το Βατικανό, που αναπτύσσονται δυναμικά, και αναλάβαμε διπλωματική πρωτοβουλία όχι πολύ καιρό πριν. Εκτιμούμε τη στάση του νυν Πάπα Φραγκίσκου σε μια σειρά διεθνών προβλημάτων», δήλωσε ο Meshkov.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.