του Θωμά Αναστασιάδη

Στις 25-3-15, ο Μακ/τος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ.Ιωάννης, περάτωσε την ολιγοήμερη προσκυνηματική του επίσκεψη στο Βαλαάμ, στην έδρα του παλαιότερου μοναστηριού της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται στην λίμνη Λατόγκα, τα νερά της οποίας αυτό τον καιρό είναι παγωμένα.

To αρχιπέλαγος των μοναχών του Βαλαάμ αποτελείται από περίπου 50 νησιά, κυρίως ακατοίκητα.

Εκτός από τὸ κεντρικό μοναστήρι, επισκέφθηκε και άλλα νησάκια όπου υπάρχουν Σκήτες και ερημητήρια. Όπως τις Σκήτες των Αγίων Πάντων, της Γεθσημανής, των Αγ.Κυρίλλου και Μεθοδίου, κ.τ.λ. Στο ερημητήριο του Αγίου Νικολάου Mirlikijski, (των Μύρων της Λυκίας), προσκύνησε τα λείψανα του Αγίου, που ήρθαν πρόσφατα από το Μπάρι της Ιταλίας.
Επίσης συνάντησε τον ερημίτη μοναχό π.Σεραφείμ, ο οποίος τον υποδέχτηκε με απλότητα και με μεγάλη εγκαρδιότητα.

Την Πέμπτη 26-3-15, μετέβη στην γυναικεία Σταυροπηγιακή Ι.Μονή του Αγίου Ιωάννου της Ρίλας, όπου βρίσκεται και φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης.

Η Μονή είναι κοντά στην Αγία Πετρούπολη, και έχει πάνω από 80 αδελφές οι οποίες, μαζί με την ηγουμένη τους Λουντμίλα, χαιρέτησαν και υποδέχτηκαν θερμά τον Αρχιεπίσκοπο, λόγω σεβασμού και λόγω της πνευματικής και ιστορικής σύνδεσης της Μονής τους, με την Ι.Μ.Ρίλας, καθ’ ότι ο προστάτης Άγιός τους Ιωάννης της Κρονστάνδης γεννήθηκε την ημέρα της μνήμης του Αγ.Ιωάννη της Ρίλας. Ο κ.Ιωάννης προσκύνησε το ολόσωμο λείψανο του Αγίου καθώς επίσης ασπάστηκε την εικόνα της Παναγίας, με την οποία ο Άγ.Ιωάννης ευλογούσε τα πνευματικά του τέκνα.

Στη συνέχει οι μοναχές τον ξενάγησαν στους χώρους της Μονής, καθώς επίσης και στο σαλόνι και στο γραφείο του Αγίου όπου βρίσκονται τα προσωπικά του αντικείμενα. Φεύγοντας ο Μακ/τος έγραψε τις εντυπώσεις του στο βιβλίο επισκεπτών.
Το Πατριαρχείο Μόσχας και πασών Ρωσιών, διέθεσε ελικόπτερο για την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου κ.Ιωάννη στην Αγ.Πετρούπολη, απ’ όπου και αρκετές αεροφωτογραφίες. 

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.