Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της Πεντηκοστής.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Πατριάρχη Θεόφιλος.

Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρεται: «Την Κυριακήν, 18ην/ 31ην Μαίου 2015, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων , συμφώνως προς την τυπικήν αυτού διάταξιν και προσκυνηματικήν αυτού τάξιν η εορτή της Πεντηκοστής, ως μνήμη της παρά του Πατρός δι᾽ Υιού πέμψεως εν είδει πυρίνων γλωσσών του Αγίου Πνεύματος εις τους αγίους μαθητάς και αποστόλους και του φωτισμού αυτών και της διαλαλήσεως των θαυμασίων του Θεού εις ξένας γλώσσας και της αρχικής εμφανούς εν τω κόσμω ιδρύσεως της Εκκλησίας διά της πίστεως και της βαπτίσεως 3.000 πιστών, (Πραξ. κεφ. 1,2).

Το θαυμάσιον τούτο και εξαίσιον γεγονός και καθοριστικόν διά την πορείαν όλου του κόσμου εωρτάσθη εις την Εκκλησίαν των Ιεροσολύμων αφ᾽ εσπέρας δι᾽ Εσπερινού εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, ου προεξήρξεν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας κ. Θεοδόσιος.

Ο πανηγυρικός εορτασμός ήρξατο την ημέραν της Κυριακής διά της εν πομπή και κρούσει κωδώνων καθόδου των Αγιοταφιτών εκ της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, ένθα έλαβε χώραν η προσκύνησις εις την Αγίαν Αποκαθήλωσιν και τον Άγιον Τάφον.

Εν συνεχεία εις το Καθολικόν, εν ω εκρούοντο τα σήμαντρα, οι ιερείς έλαβον καιρόν παρά του Μακαριωτάτου και ενεδύθησαν, ως και ο Μακαριώτατος, λαβών καιρόν, αντήλλαξεν τον αδελφικόν ασπασμόν μετά των Αρχιερέων και ενεδύθη.

Εν συνεχεία τούτων ήρχισε η θ. Λειτουργία εις το Κουβούκλιον του Παναγίου Τάφου, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, συλλειτουργούντων Αυτώ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Αβήλων κ. Δωροθέου, Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου και Λύδδης κ. Δημητρίου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, του Αρχιδιακόνου π. Ευλογίου και των διακόνων π. Διονυσίου, π. Αναστασίου και Ρώσων διακόνων, ψάλλοντος του Πρωτοψάλτου του Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτου π. Αριστοβούλου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Γεωργίου Ζαχαριουδάκη και των συνεργατών αυτού, και παρακολουθούντος ευσεβούς λαού, εντοπίων αλλά και προσκυνητών εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ρουμανίας και άλλων χωρών.

Μετά την Απόλυσιν της θείας Λειτουργίας ήρχισεν ο Εσπερινός της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος κατά την τάξιν της Εκκλησίας μετά των ευχών της Πεντηκοστής – Γονυκλισίας έμπροσθεν του Αγίου Κουβουκλίου.

Θυμιάσαντος του Μακαριωτάτου εις το Καθολικόν, ήρξατο εντός του Ιερού Βήματος χαμηλή τη φωνή ο Εσπερινός των Αγιοταφιτών Πατέρων του Ιερού Μοναστηριακού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Άμα τη λήξει και Απολύσει του Εσπερινού ηκολούθησεν η άνοδος των Αγιοταφιτών εις το Πατριαρχείον. Ενταύθα προσήλθεν το Εκκλησίασμα και έλαβε την ευχήν και ευλογίαν του Μακαριωτάτου».

0206jer.jpg

0206jer1.jpg

0206jer2.jpg

0206jer3.jpg

0206jer4.jpg

0206jer5.jpg

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.