Λίγο μετά τις 5.30 το πρωί ο χώρος του Ναού της Αναστάσεως «καλωσορίζει» τους πρώτους πιστούς που ψάχνουν να βρουν μια καλή θέση για να παρακολουθήσουν την τελετή της Αναπαραστάσεως του Ιερού Νιπτήρα που πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο στην Αγία Αυλή του Ναού.

Η αστυνομία κάνει αισθητή την παρουσία της σε κάθε σημείο του χώρου, όχι μόνο για την ασφάλεια των παρευρισκομένων αλλά και για να επιβάλει την τάξη, όταν οι πιστοί λησμονούν τους καλούς χριστιανικούς τρόπους και σπρώχνονται μεταξύ τους για να έχουν την καλύτερη θέα.

Κατά την αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρα, ο Πατριάρχης βγάζει τα αρχιερατικά άμφια μένει με έναν λευκό χιτώνα και φοράει μία πετσέτα η οποία λέγεται «λέντιο» και πλένει τα πόδια των πατέρων.

Πρόκειται για μια συμβολική πράξη που απεικονίζει την κίνηση του Χριστού όταν ο Κύριος έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, ως ένδειξη ταπεινότητας. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να δώσει το παράδειγμα της εσχάτης ταπεινώσεως. Ότι δηλαδή ο Δάσκαλος γίνεται δούλος και υπηρέτης από Αγάπη.

Η παραπάνω εικόνα περιγράφεται στα Ιερά Ευαγγέλια όταν μετά το Μυστικό Δείπνο ο Κύριος ένιψε τα πόδια των μαθητών του στο Υπερώο της Σιών.

Σήμερα το ρόλο του Χριστού υποδύεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ και των μαθητών μερικοί από τους Αρχιερείς Αγιοταφίτες και μοναχούς.

Την ώρα που απαγγέλλει το Ευαγγέλιο ο Δεσπότης Καπιτωλιάδος Ησύχιος, ο Πατριάρχης και οι υπόλοιποι Αγιοταφίτες, «ζωντανεύουν» τους διαλόγους του Ιερού Ευαγγελίου. Όταν ο Χριστός έσκυψε μπροστά στους μαθητές του για να τους πλύνει τα πόδια, εκείνοι εξεπλάγησαν, ενώ ο Πέτρος είπε στον Χριστό ότι δεν θα τον αφήσει. «Δεν θα έχεις θέση δίπλα μου», ήταν τα λόγια του Χριστού για να πάρει την απάντηση: ” Όχι μόνο τα πόδια αλλά και τα χέρια και το κεφάλι Κύριε”.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.