Στις 20 Ιανουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας τιμά τη μνήμη του πρώτου της Ιεράρχη, Αγίου Πατριάρχη Τυρνόβου Ευθύμιου (1327-1401 ή 1402), ο οποίος μαρτύρησε για τον Χριστό και τον λαό του, αφήνοντας μια πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά.

Κατά τη διάρκεια της επιμελούς μοναστικής ζωής του, ο Άγιος Ευθύμιος οργάνωσε το πατριαρχικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος κοντά στο Τύρνοβο (ή Τάρνοβο-τότε πρωτεύουσας της Βουλγαρίας), όπου μετέφραζε τα λειτουργικά βιβλία σύμφωνα με τα πατριαρχικά πρωτότυπα, ενώ έγραψε και βιβλία, βελτιώνοντας την βουλγάρικη γλώσσα, βασισμένος στην αυθεντική γραφή και ομιλία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Το ποιμαντικό έργο του εκτεινόταν από την άσκηση φιλανθρωπίας μέχρι την αντιμετώπιση αιρεσιαρχών, που δρούσαν την εποχή εκείνη στη βουλγαρική πρωτεύουσα: επρόκειτο για τους Πιρόν και Φουντούλ, που η διδασκαλία τους ήταν ένα κράμα Νεστοριανισμού, Βαρλααμιτισμού, Εικονομαχίας και μαγείας.

Προς τιμήν του Αγίου και με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεοφύτου τελέστηκε Θεία Λειτουργία σε εκκλησία της πρωτεύουσας (Св. Седмочисленици), κοντά στο μνημείο του Αγίου Πατριάρχη Ευθύμιου. Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελογκραντσίκ κ. Πολύκαρπος, συλλειτουργούντος του Αρχιμανδρίτη Ευθυμίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.