του Θωμά Αναστασιάδη

Την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής 20 Μαρτίου, στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, οι πιστοί γιόρτασαν μεγαλοπρεπώς τον Θρίαμβο της Ορθοδοξίας σε όλες τις πόλεις και ενορίες της επικράτειας, με λατρευτικές εκδηλώσεις, λιτανείες, αργίες και γιορτές.

 Το μεγαλύτερο ποίμνιο της Ορθόδοξης Ουκρανίας, έκανε προσευχές την Κυριακή της Ορθοδοξίας ιδιαιτέρως στους ναούς των ανατολικών επαρχιών. Ενδεικτικά παρακάτω παρατίθενται μερικές εκκλησιαστικές επαρχίες.

1] Στο Kirovograd, ο Αρχ/πος κ.Ιωάσαφ με τους κληρικούς και τους ενορίτες λιτάνευσαν με τα πόδια γύρω από την πόλη, με προσευχές για την ειρήνη στη χώρα και τον κόσμο.

2] Στην πόλη Βίννιτσα, γενέτειρα του Αγίου Σεραφείμ της Βίννιτσας, γιορτάστηκε ιδιαιτέρως με αγρυπνία από την προηγούμενη, όπου χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως, ο σεβ/τος Βίννιτσας κ.Συμεών.

3] Στην εκκλησιαστική επαρχία Ρόβνου γιορτάστηκε πανδήμως. Στην παραδοσιακή πομπή τριών χιλιομέτρων, προηγείται ο Αρχ/πος Ρόβνου και Οστρόγου κ.Βαρθολομαίος. Αρκετές χιλιάδες πιστοί, από τις ενορίες του καθεδρικού ναού Αναστάσεως, και του Αγ. Γεωργίου, έλαβαν μέρος στην λιτανεία που κατέληξε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

4] Ο Μητροπολίτης Lugansk κ.Μητροφάνης χοροστάτησε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου στο κήρυγμά του είπε μεταξύ άλλων ότι ” η Ιερά Ορθόδοξη πίστη είναι ο πνευματικός μας θησαυρός και η αρχή της νίκης στις δυνάμεις του σκότους ακι των πειρασμών”.

5] Στην πόλη Rovenky λειτούργησε ο Αρχ/κοπος κ.Παντελεήμων στον Καθεδρικό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου,
και είπε ότι “Πυλώνας στον οποίο στηρίζεται ολόκληρο το θεμέλιο της Εκκλησίας μας, είναι η Ορθοδοξία”

6] Στην πόλη Pokrovsky ο σεβ/τος Αρχιεπίσκοπος Μελιτοπόλεως & Ζαπορόζιε κ.Λουκάς, λειτούργησε στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Ισαποστόλου πριγκίπισσας Όλγας και ακολούθως έγινε λιτανεία με τις εικόνες στους κεντρικούς δρόμους.

7] Στον κατάμεστο από πιστούς Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Μπαλτά, γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας με θ.λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Επίσκοπος της νεοσύστατης Επισκοπής Μπάλτας και Ανανιέβου κ.Αλέξιος. Ακολούθησε λιτανεία στην πόλη των 20.000 κατ. που βρίσκεται στη νοτιο-δυτική Ουκρανία, και υπήρξε για 5 χρόνια η πρωτεύουσα της Μολδαβικής Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας .

 

http://orthodox-kr.org.ua/ru/news/2655
http://hram.zp.ua/?p=97748
rovenk-ep.org.ua
baltaeparhia.ua

 

 

 

 

 

 

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.