Την Τετάρτη  31ην Δεκεμβρίου 2015 / 13ην Ιανουαρίου 2016, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου η μνήμη της οσίας μητρός ημών Μελάνης της Ρωμαίας εις το επ’ ονόματι αυτής παρεκκλήσιον, 

το κείμενον εντός της Γυναικείας Μονής της Μεγάλης Παναγίας, συνεχομένης κτιριακώς τη Αγιοταφιτική Αδελφότητι, νοτίως αυτής, εις την θέσιν της οποίας προ της θεσπίσεως αυτής ως Γυναικείας Μονής, κατώκησαν το πρώτον οι Άγιοταφίται Πατέρες, ελθόντες εκ του λόφου της Αγίας Σιών το έτος 516 μ.Χ. επί Πατριαρχίας του αειμνήστου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Ηλία.

Συμφώνως προς το Συναξάριον, η Αγία Μελάνη είλκε την καταγωγήν εκ Ρώμης, ήτο κάτοχος πολλού πλούτου, τον οποίον διένειμεν εις πτωχούς και εις διατροφήν χιλιάδων μοναχών της ερήμου της Νιτρίας της Αιγύπτου, μέσω της οποίας διήλθε κατευθυνομένη διά προσκύνημα εις τους Αγίους Τόπους, εις τους οποίους κατέληξε και εγκατεβίωσε επί του Όρους των Ελαιών, συνεχίζουσα το φιλανθρωπικόν αυτής έργον άχρι τελειώσεως της ζωής αυτής περί το 410 μ.Χ.

Εις την Ιεράν Μονήν της Μεγάλης Παναγίας εγκαταβιούσι σήμερον είκοσι περίπου μονάζουσαι του Πατριαρχείου.

Εις το εν τη Μονή ταύτη υπόγειον παρεκκλήσιον της Αγίας Μελάνης ετελέσθη Εσπερινός αφ’ εσπέρας και θεία Λειτουργία την πρωίαν της κυριωνύμου ημέρας της εορτής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Ζάμπιας κ. Ιωακείμ, και συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών Μακαρίου, Ιγνατίου και Ιερωνύμου, ψάλλοντος του Πρωτοψάλτου του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτου π. Αριστοβούλου και ψαλλουσών επίσης και μετεχουσών των μοναζουσών της Μονής και άλλων μοναζουσών, προσελθουσών εξ άλλων Μονών και μελών της Ελληνορθοδόξου Παροικίας Ιεροσολύμων.
Μετά την θείαν Λειτουργίαν η καθηγουμένη οσιωτάτη μοναχή Μελάνη, η και ανακαινίσασα προσφάτως τον ιερόν Ναόν των Εισοδίων της Θεοτόκου της Μονής ταύτης, εδεξιώθη το ιερατείον και το εκκλησίασμα εις το ηγουμενείον.

AGIA1.jpg

AGIA2.jpg

AGIA3.jpg

 

AGIA4.jpg

AGIA5.jpg

AGIA6.jpg

AGIA7.jpg

AGIA8.jpg

AGIA9.jpg

AGIA10.jpg

AGIA11.jpg

AGIA12.jpg

AGIA13.jpg

AGIA15.jpg

AGIA16.jpg

AGIA17.jpg

AGIA18.jpg

AGIA19.jpg

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/UgSLUeJ8S2M” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.