Την νύκτα της Κυριακής, 17ης Απριλίου /1ης Μαίου 2016, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου η μνήμη της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, συμφώνως προς την Τυπικήν αυτού διάταξιν και το προσκυνηματικόν καθεστώς, πανηγυρικώς, εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως.

Διά την τελετήν ταύτην κατήλθε το μεσονύκτιον η Πατριαρχική Συνοδεία, των κωδώνων χαρμοσύνως κρουομένων, από του Πατριαρχείου εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως.
Άμα τη υποκλίσει και διαβάσει από της Αγίας Αποκαθηλώσεως και του Ιερού Κουβουκλίου, εγένετο η είσοδος εις το Καθολικόν, ένθα, του Μακαριωτάτου ευλογήσαντος, εψάλη ο κανών του Μεγάλου Σαββάτου «Κύματι θαλάσσης», έως ότου «λάβουν καιρόν» οι Ιερείς, και οι Αρχιερείς και ενδυθέντων τούτων, ως και του Μακαριωτάτου και των Αρχιερέων διά των εορταστικών αυτών αμφίων, εξήλθεν εκ του Καθολικού η λιτανεία προς το Ιερόν Κουβούκλιον και περιώδευσεν αυτό τρις.

Ευθύς αμέσως ανεγνώσθη το Αναστάσιμον Ευαγγέλιον και εψάλη το «Χριστός Ανέστη» δεκάκις, τρις υπό του Πατριάρχου πρώτον και επτάκις υπό των Αρχιερέων και των Ιεροψαλτών ακολούθως.
Μετά ταύτα , του διακόνου ειπόντος τα Ειρηνικά, ήρξαντο οι ιεροψάλται Αρχιμανδρίτης π. Αριστόβουλος και προσκυνητής δόκιμος μοναχός Γεώργιος εναλλάξ να ψάλλουν τον Κανόνα του Πάσχα του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού «Αναστάσεως ημέρα», εις τας εννέα ωδάς αυτού. Μετά την Θ’ ωδήν της Θεοτόκου, ήρξαντο οι Αίνοι και το «Πάσχα Ιερόν» και το Δοξαστικόν της Αναστάσεως «Αναστάσεως ημέρα» και το Χριστός Ανέστη και ήρξατο η θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και συλλειτουργούντων Αυτώ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, και των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Ζάμπιας Ιωακείμ, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Γεωργίου Ζαχαριουδάκη, των μελών του Ελληνικού Γενικού Προξενείου, του κ. Βασιλείου Κοΐνη, του Πρέσβεως της Ελλάδος εις την Λιθουανίαν κ. Ηρακλέους Αστεριάδου και της καθηγητρίας του Ε.Μ.Π. κας Αντωνίας Μοροπούλου, και αθρόου λαού συνεχώς ψάλλοντος το «Χριστός Ανέστη» εις τας γλώσσας αυτών, ελληνιστί, ρωσιστί, ρουμανιστί, αραβιστί.

Της θείας Λειτουργίας τελεσθείσης, της θείας Κοινωνίας μεταδοθείσης ανέγνωσε ο Γέρων Αρχιγραμματεύς Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος το Μήνυμα του Μακαριωτάτου διά το Πάσχα και ο Μακαριώτατος ανέγνωσε τον Κατηχητικόν Λόγον του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και απελύθη η θεία Λειτουργία.

Τέλος, η Πατριαρχική Συνοδεία, των κωδώνων κρουομένων, ανήλθεν εις το Επιτροπικόν, ένθα έλαβε ωα, τυρόν, γλύκισμα και άρτον και ηυχήθησαν αλλήλοις το Χριστός Ανέστη.

 

 

 

 

 

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.