Δι’ αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 8 Ιουνίου 2006 προσαρτήθηκαν εις την Μητρόπολιν Νέας Ζηλανδίας αι μικραί νήσοι Φίτζι, Τόγκα και Σαμόα, εις την ποιμαντικήν καθοδήγησιν του Ιεραποστόλου, τότε Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλοχίου. Ο Σεβασμιώτατος είναι ο πρώτος, ο οποίος έσπειρε το λόγο του Θεού εις το νέο γεώργιον. Ο π. Μιχαήλ, εκ των νεωτέρων κληρικών της Αρχιεπισκοπής μας, ο οποίος διακονεί στην Αδελαΐδα επεσκέφθη μετά της πρεσβυτέρας του την νήσον Φίτζι. Υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος των όσων περιγράφει ο ίδιος ο π. Μιχαήλ, ο οποίος πλέον είναι ο υπεύθυνος της Ιεραποστολής εις τα συγκεκριμένα νησιά της Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας.

του π. Μιχαήλ Ψαρομμάτη

Το 2015 είχαμε τη μεγάλη ευλογία με την πρεσβυτέρα Σταυρούλα, να συναντήσουμε τους Ορθόδοξους αδελφούς και αδελφές της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στα νησιά Φίτζι.

Στα νησιά Φίτζι, υπάρχει μια μικρή αλλά αναπτυσσόμενη Ορθόδοξη Ιεραποστολή υπό την Ιερά Μητρόπολη της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία υπόκεινται πνευματικά οι νοτιοειρηνικές περιοχές των νησιών Φίτζι, Τόνγκα και Σαμόα.

Η Ορθοδοξία στα νησιά Φίτζι εμφυτεύτηκε πρώτη φορά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αμφιλόχιο Τσούκο εκ Νέας Ζηλανδίας το 2009 και χωρίς αμφιβολία ο Σεβασμιότατος είναι η κινητήρια δύναμη και η έμπνευση πίσω από την επιτυχία του ιεραποστολικού έργου στα νησιά Φίτζι, Τόνγκα και Σαμόα.

Παράλληλα η Ιεραποστολή στα νησιά Τόνγκα και Σαμόα αναπτύσσετε. Στη Τόνγκα γίνετε η ανέγερση Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, έχουν Βαπτισθεί δεκάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί και στη Σαμόα υπάρχει μια μικρή Ορθόδοξη κοινότητα υπό την καθοδήγηση του Σαμοανού ιερέως π. Ιωάννη Peniamina Tapelu.

Μέσα από την ιεραποστολική αυτή προσέγγιση, η Εκκλησία στα νησιά Φίτζι έχει μεγαλώσει σημαντικά από την έναρξή της και τώρα διαθέτει τέσσερις εκκλησίες, ένα μοναστήρι, ένα ορφανοτροφείο, Σπίτι των Απροστάτευτων Γυναικών, τέσσερις Ορθόδοξους ιερείς και δύο μοναχές.

Τα νησιά Φίτζι είναι ένα έθνος περίπου 300 νησιών στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι πολλά περισσότερο από τα θέρετρα υψηλής αισθητικής που μπορεί να έχουν σαν εικόνα οι άνθρωποι όταν φαντάζονται τα νησιά Φίτζι. Πρόκειται για ένα καταπράσινο, ορεινό, εύκρατο και γόνιμο μέρος της γης.

Στατιστικά, λιγότερο από το 35% του πληθυσμού ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ωστόσο οι άνθρωποι φημίζονται για τη ζεστασιά και τη φιλικότητά τους.

Τους αρέσει ιδιαίτερα να χαιρετούν τους ανθρώπους με τη λέξη «Μπούλα» που χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους και σημαίνει «γεια σας». Βέβαια, το «Μπούλα» έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτό, γιατί ως ρήμα σημαίνει «Ζω» και το ουσιαστικό «Μπούλα» είναι η ζωή.

Γι’ αυτό το λόγο, δεν μπορεί κάποιος να πει «Μπούλα» ήπια ή με μισή καρδιά γιατί απλά πρέπει να έχει ζωντάνια όταν εύχεται «Ζωή» σε κάποιον! Συνεπώς, εάν σκέφτεστε να επισκεφθείτε τα νησιά Φίτσι, μην τρομάξετε όταν κάποιος ντόπιος τσιρίξει μέσα στα αυτιά σας «Μπούλα!!».

Υπάρχουν δύο ομάδες ανθρώπων στα νησιά Φίτζι. Οι γηγενείς Φιτζιανοί που αποτελούν περίπου το 50% ισχυρίζονται ότι έχουν αφρικανικές ρίζες. Οι Ινδο-Φιτζιανοί, των οποίων οι πρόγονοι ήρθαν από την Ινδία, αποτελούν περίπου το 43%.

Οι περισσότεροι βγάζουν τα προς το ζειν από τη γεωργία, την αλιεία ή δουλεύοντας στην τουριστική βιομηχανία. Το 58% του πληθυσμού θεωρούν τους εαυτούς τους Χριστιανούς, και οι περισσότεροι είναι Μεθοδιστές.

Σε αυτό το περιβάλλον ο ξεκίνησε ο Σεβασμιότατος να μοιράζεται την Ορθόδοξη Πίστη. Στους Φιτζιανούς άρεσε η Ορθοδοξία λόγω των αρχαίων λειτουργικών πρακτικών της Εκκλησίας και της βαθιάς μυστικιστικής της πνευματικότητας. Οι άνθρωποι έχουν επίσης προσεγγίσει τον Σεβασμιώτατο όπου κι αν πάει, σε ορφανοτροφεία, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, και αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις περί Πίστεως.

Με τη Χάρη του Θεού, η Ορθόδοξη Εκκλησία στα νησιά Φίτζι αριθμεί περισσότερους από 200 νεοφώτιστους βαπτισμένους Χριστιανούς, καθώς και πολλούς κατηχούμενους – σημάδι ότι ο αριθμός των πιστών θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Υπάρχουν τώρα τέσσερις Ιεροί Ναοί, τρεις στο νησί Βίτι Λεβού και ένας στο νησί Βανούα Λεβού. Στο πρώτο νησί, το Βίτι Λεβού, και συγκεκριμένα στο χωριό Σαμπέτο κοντά στο Νάντι, έχει χτιστεί και τώρα λειτουργεί ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής. Εδώ είναι επίσης η βάση της Ιεραποστολής. Στο ίδιο νησί, στο χωριό Σαουένι, λειτουργεί η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Αθανασίου και Αγίου Νικολάου βρίσκονται στην πόλη Λαμπάσα στο νησί Βανούα Λεβού. Σε κάθε Ιερό Ναό υπάρχει πρεσβυτέριο με κήπο για τον κάθε ιερέα.

Τα νησιά Φίτζι διακονούνται πνευματικά από τον π. Μελέτιο ο όποιος έχει και τη μέριμνα στα ιεραποστολικά κέντρα των νήσων Φιτζί, Τόγκα και Σαμόα και από τους τέσσερις εγγενείς ιερείς: τον π. Βαρθολομαίο, τον π. Βαρνάβα, τον π. Γεώργιο και τον π. Παναγιώτη.

Οι τέσσερις αυτοί γηγενείς ιερείς λειτουργούν στην Ελληνική και κάποιες φορές στην Αγγλική, η οποία είναι και η επίσημη γλώσσα των νησιών. Γενικά οι Θ. Λειτουργίες γίνονται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά όπως οι δικές μας εδώ στην Αυστραλία.

Η ευθύνη της κατήχησης, ή των μαθημάτων προς το να γίνει κανείς Ορθόδοξος, συμπληρώνεται από τον Μητροπολίτη, τους ιερείς και το προσωπικό της Ιεραποστολής.

Το 2014 η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίστηκε επίσημα από την κυβέρνηση των νησιών Φίτζι.

Η οικονομική στήριξη για αυτό το ιερό έργο προέρχεται από την Αδελφότητα Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης και από φίλους στην Ελλάδα και την Αμερική. Πρόσφατα, έχει ληφθεί στήριξη και από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Από ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Επίσκεψη στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στα νησιά Φίτζι

Επίσκεψη στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στα νησιά Φίτζι

Επίσκεψη στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στα νησιά Φίτζι

Επίσκεψη στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στα νησιά Φίτζι

Επίσκεψη στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στα νησιά Φίτζι


Επίσκεψη στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στα νησιά Φίτζι

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.