Οι Βορειοηπειρώτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα από τη Χειμάρρα - 33η επέτειος «Ομόνοιας». Του π. Ηλία Μάκου. «Αν και βρίσκομαι εδώ και οχτώ μήνες στη φυλακή, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ, γιατί στις 14 Μαΐου αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, κερδίσαμε, ταπεινώσαμε το καθεστώς και το κάναμε να τρέμει. Αφού το κάναμε μια φορά, μπορούμε να το ξανακάνουμε όποτε ξαναχρειαστεί. Ένα να θυμάστε, ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την χαραυγή. Δόξα και τιμή στους ιδρυτές και αγωνιστές της Ομόνοιας! Καλή δύναμη! Καλό αγώνα!».

Αυτό ήταν το μήνυμα, που έστειλε ο φυλακισμένος νεοκλεγείς δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης στην εκδήλωση, που έγινε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στη Χειμάρρα, για την 33η επέτειο ίδρυσης της “Ομόνοιας” στις 11 Ιανουαρίου του 1991, του τοπικού παραρτήματος της οποίας στη Χειμάρρα είναι πρόεδρος εδώ και πολλά χρόνια.

Ακόμη επεσήμανε: “Αυτά τα 33 χρόνια μέλη της Ελληνικής Μειονότητας ήταν μέρος πολλών οργανώσεων και σχεδόν όλων των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά μόνο τα μέλη και οι υποστηρικτές της Ομόνοιας υπέστησαν διώξεις και φυλάκιση και αυτό αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι όλα αυτά τα χρόνια βαδίζουν τον σωστό δρόμο, το μονοπάτι της ανιδιοτέλειας και των συνεχών προσπαθειών. Φυσικά υπάρχουν παντού ευφυείς και αξιόλογοι άνθρωποι, αλλά η ιστορία γράφεται από το παρόν”.

Και πρόσθεσε: “Στα 33 χρόνια η Οργάνωση είχε καλές στιγμές και όχι τόσο καλές, αλλά η Ομόνοια ήταν πάντα παρούσα για να κρατάει αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας και της υπομονής. Αναμφίβολα, αυτό το γεγονός δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν, επιπλέον, κανένας από εκείνους που δεν έχουν κάνει τίποτα δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, ή ακόμα χειρότερα, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει αντιταχθεί”.

Ακόμη υπογράμμισε: “Αξίζει να συνεχιστεί όλη αυτή η μάχη; Σίγουρα αξίζει τον κόπο, για τους εξής λόγους: Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι από ποτέ, πιο ανεξάρτητοι και πιο ικανοί και κάποιοι από εμάς πιο αποφασισμένοι. Αρκεί να οργανωθούμε, να ανοιχτούμε στην κοινωνία και να φέρουμε πιο κοντά όλους εκείνους που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν και να προχωρήσουν στις προσπάθειες, να φέρουμε πιο κοντά καλά μορφωμένους νέους και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ώστε να κερδίσουμε αυτό που μας αξίζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα η πατρίδα μας, η Ελλάδα, διανύει οικονομικά μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της, ο γεωπολιτικός της ρόλος έχει βελτιωθεί σημαντικά και εμείς ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του έθνους πρέπει να επωφεληθούμε από αυτή τη σταθερότητα και την πρόοδο”.

εκδήλωση της Ομόνοιας

Η Εκδήλωση

Η ιδρυτική εκδήλωση της “Ομόνοιας” κάθε χρόνο γινόταν στον τόπο ίδρυσης της οργάνωσης, στη Δερβιτάνη Αργυροκάστρου. Φέτος, όμως, επιλέχθηκε για συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους η Χειμάρρα, απ’ όπου διατρανώθηκε, με την παρουσία και εκπροσώπων από την Ελλάδα, ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Μειονότητας συνεχίζεται με την ίδια ένταση, αλλά και αποτέλεσε συγχρόνως και μια διαμαρτυρία για την άδικη φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη και την επιδίωξη να του στερήσουν το δημαρχιακό αξίωμα, με μη νόμιμες πρακτικές. Μάλιστα στην αίθουσα αντήχησε πολλές φορές το το σύνθημα «Η Χιμάρα είναι εδώ, με το Φρέντη αρχηγό», γεγονός, που δείχνει την αποφασιστικότητα των Μειονοτικών να μην κάνουν πίσω.

Στην παρέμβασή της η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία, μετέφερε μηνύματα του πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο κ. Γεραπετρίτης στο μήνυμά του διευκρίνισε ότι “ο λαός της Χειμάρρας εξέλεξε δήμαρχο και το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητο. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το συτνταγματικό διακίωμα του εκλεγμένου δημάρχου κ. Μπελέρη να αναλάβει τα καθήκοντά του. Σεβόμενοι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, καλούμε να γίνει σεβαστό, να αναγνωρισθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και να διασφαλιστεί το δικαίωμα της αθωότητας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην αλβανική συνταγματική τάξη και στους ευρωπαϊκούς κανόνες”.

Μίλησε ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της “Ομόνοιας” Βασίλης Κάγιος, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της οργάνωσης, τόνισε την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Μειονότητας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος “Ομόνοιας” Χειμάρρας Χαράλαμπος Μπρίγκος.

Παρέστησαν ακόμη οι Γενικοί Πρόξενοι Αργυροκάστρου Δημήτριος Σακχαρίδης και Νίκος Γιωτόπουλος αντίστοιχα, καθώς και πλήθος κόσμου (ήταν κατάμεστη η αίθουσα).

Προηγήθηκε θεία λειτουργία στο ναό Αγίας Μαρίνας στα Σπήλαια, μνημόσυνο για τα εκλιπόντα στελέχη της Οργάνωσης και κοπή Βασιλόπιτας.

33η επέτειος Ομόνοιας

Το Ιστορικό της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ”

Όταν το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα μόλις κατέρρευσε, και μάλιστα με πάταγο, θαρραλέοι Έλληνες σκέφτηκαν και θέλησαν να ιδρύσουν μια οργάνωση, μέσα από την οποία να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους, αυτόνομοι και ανεξάρτητοι από τα αλβανικά κόμματα.

Μέσα από την αυτοοργάνωση επιδιώχθηκε η βελτίωση της θέσης της Μειονότητας, η ενδυνάμωση του ρόλου της και η παραμονή των Ελλήνων στα πατρώα εδάφη.

Το όνομα «Ομόνοια» επιλέχθηκε λόγω της παλιάς οργάνωσης των Ελλήνων, που συγκροτήθηκε στο χώρο το 1918.

Είχε ως βασικούς στόχους, «να ενώσει όλους τους Έλληνες μειονοτικούς ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτησή τους και τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός», καθώς και «την ενίσχυση της εθνικής οντότητας της μειονότητας, μέσα από τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις συχνότερες επαφές με τον εθνικό κορμό».

Στους σκοπούς της οργάνωσης συμπεριλαμβανόταν και «η συμβολή της μειονότητας στην προσπάθεια του αλβανικού λαού για πρόοδο, εκδημοκρατισμό και δημιουργία κράτους δικαίου».

Στις 22/2/1991 ήρθε αναγνώριση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ από το Αλβανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, και επιτράπηκε αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές, που είχαν προκηρυχθεί για τις 31/3/1991, αλλά οι εκλογικοί της συνδυασμοί περιορίστηκαν στα 99 χωριά των Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου, που οι αλβανικές αρχές θεωρούν ως μειονοτικά.

Παρά την προσφυγή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε τέτοιους περιορισμούς, η απάντηση των αλβανικών αρχών ήταν αρνητική.

Τελικά στις εκλογές της 31/3/1991 και 7/4/1991, ΟΜΟΝΟΙΑ εξέλεξε 3 βουλευτές στον πρώτο γύρο και 2 στο δεύτερο, πέντε συνολικά, κάτι, που ήταν θρίαμβος, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της εποχής.

Απαγορεύτηκε στη συνέχεια η κάθοδός της στις εκλογές και συνεχίζει έκτοτε τη δράση της συνεργαζόμενη με το ΚΕΑΔ, αποτρέποντας σχέδια κατά των Ελλήνων της Αλβανίας και διεκδικώντας τα πρέποντα.

Το ζητούμενο για την Οργάνωση, που γνώρισε πολλούς κλυδωνισμούς αυτά τα 33 χρόνια ύπαρξής της, είναι η ενότητα και η συσπείρωση των Ελλήνων της Μειονότητας. Η ενότητα, είναι ένας καίριος στόχος, που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.