ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ - 25η ΜΑΡΤΙΟΥ: Οι Βορειοηπειρώτες εόρτασαν την 25η Μαρτίου. Του π. Ηλία Μάκου. Την επέτειο της 25ης Μαρτίου εόρτασε και η Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας. Στην Δερβιτσάνη πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση, όπου τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ήταν ενδεδυμένα με τοπικές ενδυμασίες.

Μαθητική παρέλαση πραγματοποιήθηκε και στη Λειβαδιά του Δήμου Φοινίκης.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Αναστάσης στην Κορυτσά, ενώ το μεσημέρι της ίδια μέρας ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Νικόλαος Γιωτόπουλος παρέθεσε επίσημη δεξίωση.

Οι μικροί μαθητές των Ελληνοαλβανικών Σχολείων “Όμηρος” σε Κορυτσά και Χειμμάρα, έκαναν σχολικές εορτές, όπου αναγνώστηκαν ποιήματα, κείμενα και ακούστηκαν τραγούδια.

Σ’ αυτούς, που πρωτοσπείρανε της λευτεριάς το σπόρο, με της ευγνωμοσύνης το θυμίαμα στην καρδιά, ολόκληρο το Έθνος, κατά την σημαντική Επέτειο της ιστορίας του, την 25η Μαρτίου, στρέφεται προς τους τιμημένους Σκλάβους της Τουρκοκρατίας… Ανυπολόγιστο το χρέος μας απέναντί τους.

Ήταν οι ατρόμητοι οπλαρχηγοί και οι καπεταναίοι και οι ηρωικοί αγωνιστές, που πολέμησαν, με το μικρό αρθμό τυος και τα φτωχικά όπλα τους των εχθρών τα στίφη και νίκησαν.

Ήταν οι Γραικοί, οι Ραγιάδες κι “οι γκιαούρηδες” οι ταπεινοί. Ο ηρωικός εκείνος λαός, που έζησε και πολέμησε και θυσιάστηκε σε κάποιο Σέλτσο και Μεσολόγγι και Μανιάκι, σε κάποια Χίο και Ψαρά.

Σε όλους τους χρωστάμε την ελευθερία μας. Της Πατρίδας την διατήρηση στα χρόνια της σκλαβιάς, την ανάστασή της με τους δικούς τους αγώνες και τη δική τους επανάσταση.

Διαβάστε επίσης γιατί χρωστάμε την ελευθερία μας στους ταπεινούς Ραγιάδες που ξεσηκώθηκαν.

Ας έχουμε τον πόθο και την ευθύνη να τους μιμηθούμε. Να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της πίστης και της Ελλάδας. Να φυλάξουμε ακέραια την την κληρονομιά, που μας αφήσαν. Να εμπνευσθούμε από τα ιδανικά τους.

Όμως με αντιλήψεις, που βλέπουν το 1821 και τους πρωταγωνιστές του με μαύρα ματογυάλια και παραμορφωτικούς φακούς και εκφράζουν το πνεύμα του τυφλωμένου γραικυλισμού και του εθνομηδενισμού, έχουμε φτάσει, αλίμονό μας, στο σημείο, οι νέοι, που διδάσκονται ελάχιστα και συγκεχυμένα πράγματα ιστορίας στο σχολείο, να ερωτώνται σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ τι ήταν ο Κολοκοτρώνης και να απαντούν “μάλλον ποδοσφαιριστής…” ή “δεν ξέρω…” ή “νέγρος (αντί για γέρος) του Μοριά”!!!

Αυτή ακριβώς την περίοδο, έχουμε ανάγκη να διδασκόμαστε από το θαύμα του ηρωισμού των υπόδουλων Ελλήνων.

Χρειαζόμαστε το άκαμπτο εθνικό και θρησκευτικό φρόνημα, που καμία απειλή και καμία καταδυνάστευση δεν μπόρεσε να σβήσει, γιατί διατηρεί τη ζωτικότητα του Γένους και τη συνοχή του λαού.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.