Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Αν και από το Φανάρι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο πρόσωπο του 86χρονου ορθόδοξου Προκαθημένου κ. Δημήτριου, η προχωρημένη ηλικία του υπαγορεύει -όπως χαρακτηριστικά λέγεται- την αντικατάστασή του από ένα νεότερο ώστε να μην υπάρξουν κενά. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο ο οποίος, έπειτα από 37 συναπτά έτη στο θρόνο, παραιτήθηκε το 1996.

Η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής ήταν, είναι και θα είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση καθώς σε αυτήν εμπλέκονται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το ελληνικό και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η ελληνορθόδοξη Ομογένεια.

Αν και για την ώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση, ωστόσο στην ελληνική Ομογένεια ήδη οι φήμες διαδοχής έχουν «φουντώσει».

Μάλιστα, κύκλοι της Ομογένειας εκτιμούν πως σύντομα «θα υπάρξουν εξελίξεις» αφού –όπως λέγεται- ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να έχει εκφράσει στο στενό του περιβάλλον την πρόθεσή του να παραδώσει τη σκυτάλη σε ένα νεότερό του. Δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δημήτριος και η ηγεσία της Επισκοπικής Συνελεύσεως της Αμερικής αναμένεται να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη και να συνομιλήσουν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

 

Πάντως, ο νέος διάδοχος, σύμφωνα με θρησκευτικούς κύκλους, θα πρέπει να έχει εμπειρία, γνώση και θέληση να συνεχίσει το έργο του κ. Δημήτριου, ο οποίος κατάφερε να συγκεράσει όλες τις αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ Ομογένειας, ιεραρχών των ΗΠΑ και Φαναρίου. Θα πρέπει επίσης να έχει άριστες σχέσεις με τους Ελληνες ομογενείς αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

Οπως διατηρεί ο κ. Δημήτριος. Αλλωστε αυτό φάνηκε και από όλα όσα θερμά ανέφερε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Η Εκκλησία της Αμερικής είναι για εμάς ο στέφανός μας, είναι πηγή καυχήσεως εν Κυρίω και συγχρόνως πηγή ενισχύσεως. Οχι μόνο υλική αλλά κυρίως πνευματική δύναμη της Αρχιεπισκοπής που διαποιμαίνεται από ένα σοφό ιεράρχη, σεμνό, διακριτικό και ειρηνοποιό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.

Τα φαβορί…

Ενα σεμνό και ειρηνοποιό πρόσωπο θέλουν για νέο αρχηγό της Εκκλησίας τους οι ιεράρχες και η Ομογένεια. Μέχρι στιγμής, τα ονόματα που ακούγονται ότι θα «τρέξουν» στην κούρσα της διαδοχής είναι του μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ και του μητροπολίτη Βοστόνης Μεθόδιου. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, το Φανάρι φέρεται να βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Γαλλίας Εμμανουήλ. Είναι 57 χρόνων, κατάγεται από την Κρήτη και θεωρείται έμπειρος ιεράρχης με πολύ καλές σπουδές στη Γαλλία και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστόνη. Επίσης είναι πρόεδρος της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών από το 2009 και πρόεδρος της Συνέλευσης των Ορθόδοξων Επισκόπων της Γαλλίας. Για την υποψηφιότητά του ωστόσο ορισμένοι προβληματίζονται λόγω των καλών σχέσεων που έχει με τον «υπουργό Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας, το μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Από την άλλη, η ελληνορθόδοξη οργάνωση ΑΧΕΠΑ φέρεται να προωθεί την υποψηφιότητα του μητροπολίτη Βοστόνης Μεθόδιου. Ο ιεράρχης γεννήθηκε το 1946 στη Νέα Υόρκη και έγινε μητροπολίτης Βοστόνης το 2002.

Προσωπικότητα με κύρος

Θεωρείται σπουδαία ορθόδοξη προσωπικότητα που κατάφερε ανάμεσα στα άλλα να διατηρήσει την ενότητα στους κόλπους της ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ. Σήμερα, οι Ελληνες ομογενείς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια και η διαδοχή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος γεννήθηκε το 1928 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών και το 1968 εξελέγη μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος, θέση την οποία αρνήθηκε για λόγους κανονικής τάξης. Το 1972 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το 1977 του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξελέγη το 1999. Ο κ. Δημήτριος ανάμεσα στα άλλα έχει σημαντικό συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ενώ παράλληλα έχει διατελέσει επί μακρόν καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας στη Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστόνης.

Η παραίτηση Ιακώβου… 

Για την ιστορία, παραίτηση από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής είχε υποβάλει και ο μακαριστός Ιάκωβος. Ο αρχιεπίσκοπος που είχε σχέσεις με όλους τους Αμερικανούς προέδρους υπέβαλε την παραίτησή του όταν επισκέφθηκε το 1995¬ την Ιμβρο. Παραλήπτης ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σημειώνεται πως η εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο το 1958 αποτελούσε προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.