Ιδιαίτερες αναφορές στην κρίση στην χώρα μας κάνει στην εγκύκλιό του για την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. 

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος:

15 Αυγούστου 2015

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Προσφιλείς Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Εορτάζουμε σήμερα, στην ευλογημένη αυτή Εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας Θεοτόκου μας και Αειπαρθένου Μαρίας, την αγία κοίμηση της Μητέρας του Κυρίου μας και εκζητούμε τις ικεσίες της για λύτρωση, καταφυγή και σωτηρία εν Χριστώ. Από τον χώρο κοιμήσεώς της μεταξύ των Αγίων, συνεχίζει να ακτινοβολή την χάρη του Θεού προσφέροντας ανακούφιση και δύναμη στους έχοντες ανάγκη βοηθείας. Διά της κοιμήσεώς της και της συνεχούς διακονίας της υπέρ ημίν, η Θεοτόκος δείχνει την δύναμη της πίστεως και την υπόσχεση της ζωής πέραν του θανάτου.

Γιά τον λόγο αυτό, η σημερινή ημέρα είναι Εορτή πανηγύρεως και χαράς. Είναι επίσης Εορτή ελπίδος και διαβεβαιώσεως. Στο Κοντάκιον της ημέρας ψάλλουμε: Την εν πρεσβείαις ακοίμητον Θεοτόκον, και προστασίαις αμετάθετον ελπίδα, τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησεν. Πρώτον, την ημέρα αυτή γεμίζουμε με ελπίδα βλέποντας το ωραίο παράδειγμα μιάς ζωής αφιερωμένης στο θέλημα και την αγάπη του Θεού. Η Θεοτόκος μας έχει δείξει την οδό της κοινωνίας με τον Θεό. Μέσα από την μαρτυρία της απόλυτης πίστεώς της και την ακλόνητη υπακοή της, η Παρθένος Μαρία μας δείχνει τον δρόμο της εμπιστοσύνης προς το θείο θέλημα και την σύνδεση όλων των πράξεών μας με τον Κύριο.

Δεύτερον, μέσα από την ζωή της και την κοίμησή της διακρίνουμε την θαυματουργική δύναμη του Θεού και τις ευλογίες μιάς ζωής άρρηκτα συνδεδεμένης με Εκείνον. Η δύναμη αυτή την κατέστησε το κατοικητήριο του Υιού του Θεού. Είναι η θεία δύναμη η οποία την στήριξε κατά την διάρκεια της ζωής της και της διακονίας του Κυρίου μας και την κατέστησε υπόδειγμα αρετής και στύλο δυνάμεως. Η δύναμη του Θεού μεταμόρφωσε την κοίμησή της σε μαρτυρία αγιότητος και εορτή χαράς για μία ζωή η οποία ελκύει ολόκληρη την ανθρωπότητα στον Σωτήρα.

Οι ιερές ακολουθίες μας σε αυτή την Εορτή αποτελούν άκρως αναγκαία υπενθύμιση της ελπίδος την οποίαν ανακαλύπτουμε στην Θεοτόκο. Σε περιόδους θλίψεως και ανάγκης, βρίσκουμε ανακούφιση και δύναμη στις ικεσίες της διότι εκείνη γνωρίζει τους αγώνες μας και ενσαρκώνει την ευσπλαγχνία του Κυρίου μας. Εκζητούμε, επίσης, τις ικεσίες, την λύτρωση και την ανακούφιση της Θεοτόκου για όλους εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκη και υποφέρουν λόγω τραγωδιών, αναγκών και απογοητεύσεων. Γιά πολλούς αδελφούς και αδελφές μας στην Ελλάδα, η πραγματικότητα την οποίαν υφίστανται έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι δύσκολη και αβέβαιη. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν τα αναγκαία ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στους επόμενους μήνες και χρόνια. Την ημέρα αυτή, μια πολύ σημαντική Εορτή για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, εκζητούμε τις ικεσίες της Υπεραγίας Θεοτόκου. Χρειαζόμεθα άμεσα την απαραίτητη στοργή της. Η βοήθειά της είναι σημαντική έτσι ώστε να καλλιεργηθή η ελπίδα στις καρδιές εκείνων που αποζητούν τη λύτρωση.

Την ημέρα αυτή, καθώς εορτάζουμε την κοίμησή της, ας παρακαλέσουμε για τις πρεσβείες της Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας υπέρ των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, ιδιαιτέρως για τους κατοίκους της Ελλάδος. Είθε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα διακονίας της στον Θεό και την ανθρωπότητα, και είθε η λατρεία μας να καταστή πιστή μαρτυρία της δυνάμεως και της ζωής την οποία επέδειξε στην διάρκεια της ζωής της η Υπεραγία Μητέρα του Θεού.

 

Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

 

† ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.