Το σημερινό Doodle, εικονογραφημένο από την Ινδονησιανή-Αμερικανίδα φιλοξενούμενη καλλιτέχνη Shanti Rittgers, γιορτάζει τα 95α γενέθλια του Ινδονησίας καλλιτέχνη και δασκάλου Tino Sidin.

Αγαπικά γνωστός ως Pak Tino (Sir Tino), ο Sidin έγινε οικιακό όνομα μέσω της τηλεοπτικής του σειράς Gemar Menggambar (Like to Draw), στην οποία δίδαξε σε μια γενιά μικρών παιδιών πώς να σχεδιάζει και να καλλιεργεί τα δημιουργικά τους ταλέντα. Κατάλληλα, η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται επίσης στην Ινδονησία ως Εθνική Ημέρα Εκπαιδευτικών για τον εορτασμό της ίδρυσης της Ινδονησιακής Ένωσης Εκπαιδευτικών κατά την ημερομηνία αυτή το 1945.

Ο Tino Sidin γεννήθηκε αυτή την ημέρα το 1925 στο Tebing Tinggi στη Βόρεια Σουμάτρα, τώρα επαρχία της Ινδονησίας. Άρχισε να διδάσκει στην πατρίδα του κατά τη δεκαετία του ’20 και το 1960 ταξίδεψε στη Γιογκιακάρτα – μεταξύ των πολιτιστικών κέντρων της χώρας – για να παρακολουθήσει την πρωτοποριακή Ινδονησιακή Ακαδημία Τεχνών (τώρα το Ινδονησιακό Ινστιτούτο Τέχνης).

Το 1969, ο Gemar Menggambar έκανε πρεμιέρα στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TVRI Yogyakarta και το 1979 έκανε το άλμα στην εθνική τηλεόραση της Ινδονησίας.

Κάθε Κυριακή απόγευμα για την επόμενη δεκαετία, ο Pak Tino εισήγαγε αμέτρητα παιδιά στη διασκέδαση και τη χαρά της ζωγραφικής. Όπως και αμέτρητοι δάσκαλοι που γιορτάστηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα, ο Σίντιν έθρεψε τους νέους μαθητές του με θετική ενθάρρυνση.

Ενέπνευσε τους μαθητές να μην φοβούνται να κάνουν λάθη και ανύψωσε τα παιδιά που είδαν την παράσταση σε εθνικό επίπεδο, δείχνοντας υποστήριξη για το έργο τους που υποβλήθηκε με την υπογραφή του “Ya, ωραία” (“Ναι, είναι ωραίο”). Ένας επιτυχημένος καλλιτέχνης εκτός της κάμερας, το έργο του Sidin εμπνεύστηκε συχνά από την καθημερινή ζωή. Ένας από τους πίνακες του, το Empat Anak Main, (Four Children Play) για παράδειγμα, απεικονίζει τέσσερις από τις κόρες του.

Το 2017, ένα μουσείο ιδρύθηκε στην πρώην κατοικία του Σίντιν στη Γιογκιακάρτα, αθανατίζοντας την κληρονομιά του αγαπημένου καλλιτέχνη διδασκαλίας της Ινδονησίας.

Χρόνια πολλά σε έναν εκπαιδευτικό που βοήθησε να δημιουργήσει δημιουργικότητα και να σχεδιάσει ένα λαμπρότερο μέλλον για γενιές παιδιών από την Ινδονησία και σας ευχαριστώ σε όλους τους δασκάλους που έχουν προωθήσει ακούραστα την επόμενη γενιά!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.