Αναβιώνει αύριο Παρασκευή 3 Μάϊου 2019, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, στη Δεσκάτη Γρεβενών, το έθιμο της «Ανδρομάνας», με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής αποχαιρετούν το Πάσχα.

Το μοναδικό αυτό έθιμο ξεκινά στις 6:30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία με τον «τρανό» χορό, ο οποίος στήνεται από ομάδες χορευτών, ανδρών και γυναικών, που χορεύουν σε κύκλους, με αργό ρυθμό τα ξεχωριστά και ιδιόρρυθμα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Πασχαλιάς που συναντώνται μόνο στη περιοχή της Δεσκάτης.

Στο τέλος του εθίμου σχηματίζεται η «Ανδρομάνα», από άνδρες που δημιουργούν μια ανθρώπινη πυραμίδα, τριών πατωμάτων, με έξι νέους στο πρώτο πάτωμα, πέντε στο δεύτερο-πάνω στις πλάτες των πρώτων και άλλοι τρεις στην κορυφή.

Την ίδια ώρα ο χορός αλλάζει τους ρυθμούς των τραγουδιών, που από αργούς και λυπητερούς μετατρέπονται σε γρήγορους και εύθυμους.

Σύμφωνα με την παράδοση η «Ανδρομάνα» συμβολίζει την Παναγία, που παρότι αυτές τις ημέρες σωριάστηκε από τον πόνο, διατήρησε μέσα της την ανδρεία, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή συμβολίζει επίσης και την Άνοιξη, όπου ξαναγεννιέται η Φύση.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.