ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 2023 Live: ΟΡΘΡΟΣ & ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 21 Απριλίου Ζωντανά - Άγιος Βησσαρίωνας Πύλης Τρικάλων. Εκκλησία Live - Θεία Λειτουργία Ζωοδόχου Πηγής Ζωντανά. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Όρθρος της Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλί - Ευλογία και Προσευχή στην Ζωοδόχο Πηγή.

Θεία Λειτουργία 21 Απριλίου 2023 στις 07.30 το πρωί. Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής. Η Ζωοδόχος Πηγή στο Μπαλουκλί.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Ο ΟΡΘΡΟΣ και η Πανηγυρική ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τώρα live streaming – Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων – Παρασκευή του Πάσχα 21 Απριλίου 2023 07.30 – Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Ζωντανή μετάδοση Ιεράς Ακολουθίας της Παρασκευής της Διακαινησίμου 21 Απριλίου 2023 της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής με τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία live streaming, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων.

ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ: Πανηγυρική ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλή – Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 – Ώρα 07.30 – Εκκλησία Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων – Όρθρος & Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής. Ιερουργός π. Δημήτριος Κατσαρός.

Ζωοδόχος Πηγή

Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα «παλάτια των πηγών» στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık, δηλαδή ψάρι και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την εκκλησία και το αγίασμα.

Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ’ εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας της Ζωοδόχου Πηγής.

Εβδομάδα του Πάσχα – Διακαινήσιμος

Με την ονομασία Διακαινήσιμος ή Διακαινήσιμος εβδομάδα, ή Εβδομάδα Διακαινησίμου (επίσημα: Διακαινήσιμος εβδομάς), ονομάζεται κατά το Χριστιανικό εορτολόγιο η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την αμέσως επόμενη, την Κυριακή του Θωμά.

Η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα βαπτιζόταν ομαδικά οι κατηχούμενοι οπότε και άρχιζε η πνευματική ανακαίνιση τους. Σε ένδειξη αυτής της ανακαίνισης και ταυτόχρονα αναγέννησης και «πνευματικής καθαρότητας οι νεοβαπτισμένοι έφεραν καθ΄ όλην αυτή την εβδομάδα λευκά ενδύματα, εξ ου και αποκαλούμενη «λευκή εβδομάδα». Ο Αυγουστίνος χαρακτηρίζει επίσης την ίδια εβδομάδα ως «οκτώ ημέρες των νεοφύτων» (ή νεοβαπτισθέντων ή και νεοφωτίστων).

Διαβάστε αναλυτικά τι είναι η Διακαινήσιμος εβδομάδα και από που πήρε την ονομασία της.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.