Με ανάμικτα συναισθήματα΄ συγκίνησης, χαράς και θλίψης, πρόσφυγες Αμμοχωστιανοί, Στυλλιώτες, πέρασαν σήμερα Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019, για μια ακόμα φορά, την βουβή, πληγωμένη και ερειπωμένη εκκλησία του Προφήτη Ηλία όπου τελέστηκε για 2η συνεχή χρονιά μετά το 1974, η Θεία Λειτουργία, διατρανώνοντας ότι οι δεσμοί με τη γενέθλια γη παραμένουν άρρηκτοι.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς συμπαραστατούμενος από τον αιδεσιμότατο Οικ. Θεοδόση Θεοχάρους, εφημέριο του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Καμάρες Λάρνακος, ενώ το ιερό αναλόγιο διηκόνησε ο στυλλιώτης βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Κάρουλλας. Στο τέλος εψάλλη μνημόσυνο για τους ήρωες της κοινότητας και όσους έφυγαν από τη ζωή στην προσφυγιά.

Μέχρι το 1964 οι Στύλλοι ήταν μεικτό χωριό ενώ ακολούθως (με τις διακοινοτικές συγκρούσεις) μετατράπηκε σε αμιγές Ελληνοκυπριακό. Πριν από την εισβολή ο αριθμός των κατοίκων του χωριού ανερχόταν στους 1000.

Το χωριό πήρε το όνομα του από τους » στύλλους » (κολόνες ), κατάλοιπα του παλαιού υδραγωγείου που μετέφερε νερό από την Κυθρέα στη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, το χωριό οφείλη το όνομα του στους » στύλλους » που ο Ευαγόρας , βασιλιάς της Σαλαμίνας κατά τον 5ο – 4ο αιώνα π.Χ., είχε τοποθετήσει στην περιοχή για να τους χρησιμοποιήσει για την επέκταση της πρωτεύουσας του βασιλείου του.

Το 1978 στο χωριό εγκαταστάθηκαν Τούρκοι έποικοι οι οποίοι εκτόπισαν τους Τουρκοκυπρίους κατοίκους και το μετονόμασαν σε Mutluyaka.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.