Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση:

Ο πρώτος Ναός του Προφήτη Ηλία βρισκόταν στην περιοχή του Κρυονερίου στην Άνω Τούμπα, περιοχή την οποία εγκατέλειψαν οι κάτοικοι λόγω φιδιών και μετακινήθηκαν στην περιοχή της Νέας Παναγίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για αρκετά χρόνια τιμούσαν εκεί τον Προφήτη Ηλία, έχοντας μεταφέρει, μεταξύ των άλλων, και την μεγάλη και ιστορική εικόνα του Αγίου, η οποία μέχρι σήμερα φυλάσσεται εκεί.

Στις αρχές του 19ου αιώνος, στη θέση όπου βρίσκεται και σήμερα ο Ιερός Ναός, χτίσθηκε ο πρώτος μικρότερος Ναός του Προφήτη Ηλία. Λόγω της ραγδαίας πληθυσμιακής αύξησης της περιοχής, κρίθηκε αναγκαίο να κατεδαφιστεί και στη θέση του χτίστηκε ο σημερινός Ναός.

Η θεμελίωση έγινε το 1926 και εγκαινιάστηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Γεννάδιο στις 28 Νοεμβρίου του 1935. Από τον παλαιό Ναό διατηρήθηκε μόνο το κωδωνοστάσιο, χτίσμα του 1854, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Από τον παλαιό Ναό σώζονται επίσης 2 μαρμάρινα κιονόκρανα, ο αρχιερατικός θρόνος του 1837, το μεγάλο προσκυνητάρι του 1902 και πάνω από εκατό φορητές εικόνες διαφόρων μεγεθών και παραστάσεων. Οι περισσότερες είναι έργα του 19ου αιώνος. Πολλές εξ αυτών φυλάσσονται στο ενοριακό εκκλησιαστικό μουσείο, το οποίο δημιουργήθηκε το έτος 2005 και ορισμένες κοσμούν το τέμπλο, τα προσκυνητάρια του κυρίως Ναού και του νάρθηκα, καθώς και τα παρεκκλήσια. Χαρακτηριστικές είναι οι πέντε ωραιότατες εικόνες, μεγάλου μεγέθους, του προστάτου της ενορίας Προφήτου Ηλιού, έργα του 18ου και του 19ου αιώνος.

Η μία κοσμεί το τέμπλο, η δεύτερη το μεγάλο και επιβλητικό προσκυνητάρι του νάρθηκα, η τρίτη το παρεκκλήσιο της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, η τέταρτη το ενοριακό μουσείο και η τελευταία, σε σχήμα ημικυκλικό, τοποθετήθηκε το 2007 επάνω από την κεντρική είσοδο του Ιερού Ναού.

Επίσης, σώζονται δύο υπέροχες εικόνες του Χριστού και της Παναγίας, έργα του 18ου αιώνος καθώς και παλαιός επιτάφιος, όλα ρωσικής τεχνοτροπίας.

Οι δύο αυτές εικόνες κατά το έτος 2007 συντηρήθηκαν, όπως και πολλές ακόμα εικόνες, και τοποθετήθηκαν σε προσκυνητάρια στον κυρίως Ναό.

Την 21η Σεπτεμβρίου 2014 εγκαινιάσθηκε το νέο Ενοριακό Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ Ο ΘΕΣΒΙΤΗΣ».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.