Τα σκουλήκια «έφαγαν» τη στέγη της εκκλησίας της Χρυσορρογιάτισσας στην Πάφο ενώ οι «κάβαλλοι» των στεγών, χώρισαν μεταξύ τους μέχρι και πέντε εκατοστά, κατά τόπους, και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού θα καταβάλει το 50% του κόστους συντήρησης, το οποίο με βάση προκαταρκτική εκτίμηση θα κοστίσει €1 εκατομμύριο. Τις υπόλοιπες €500.000 θα καταβάλει η Μητρόπολη Πάφου. Αν από την αναλυτική εκτίμηση προκύψει ότι το κόστος είναι διαφοροποιημένο, θα γίνει και η ανάλογη προσαρμογή.

Πέραν των προβλημάτων που δημιούργησαν τα σκουλήκια στην ξύλινη κατασκευή, ανεμοστρόβιλος σήκωσε κεραμίδια τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν με παλιά κεραμίδια αφού, όπως μας ελέχθη, τα καινούρια δεν γίνονται αποδεκτά από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σημειώνεται, ότι μέχρι πέρυσι το μέγιστο ποσό που συνεισέφερε το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε μνημεία Β (δευτέρου πίνακα), όπως είναι η εκκλησία της Χρυσορρογιάτισσας ανέρχονταν στα €100.000 αλλά το ποσό εκτοξεύθηκε όταν ο υπουργός Μεταφορών αποφάσισε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα καταβάλλει το 50% του κόστους συντήρησης τέτοιων μνημείων.

Η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό ότι ειδικά μικρές κοινότητες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτουν πέραν της μίας εκκλησίας (στον πίνακα Β) δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τις συντηρήσουν, οπόταν κινδυνεύουν είτε να υποστούν ζημιές είτε και να καταρρεύσουν αν δεν συνεισφέρει το κράτος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι για φέτος το κονδύλι που θα διαθέσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για αρχαία μνημεία Β πίνακα κυμαίνεται σε €1,3 εκατ.

Για μη εκκλησιαστικά μνημεία δεύτερου πίνακα (κυρίως οικίες λαϊκής αρχιτεκτονικής) οι ιδιοκτήτες παίρνουν το 50% και αναζητούν το άλλο 50% από τράπεζες κ.λπ. γα να τα συντηρήσουν. Όπως μας ελέχθη, το κράτος για να «αγοράζει» το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας καλύπτει μέρος του κόστους συντήρησης.

Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου ανέφερε στον «Φ», ότι είναι ζήτημα χρόνου να εγκριθεί το κονδύλι συντήρησης της Χρυσορρογιάτισσας, αφού βεβαίως εκτιμηθεί το κόστος.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Πάφου Ηλία Μυριάνθους στις αρχές του χρόνου, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι σε συνάντηση που πραγματοποίησε στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου με τη Διοίκησή της (στην παρουσία της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων) αποφασίστηκε η ανάθεση των εργασιών συντήρησης της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορογιάτισσας στον ιδιωτικό τομέα από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου και η καταβολή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της νενομισμένης επιχορήγησης του 50% του συνολικού κόστους για τις εργασίες συντήρησης.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καρούσο, το κόστος συντήρησης της εκκλησίας και των παλαιών πτερύγων της Μονής εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθει σε €981.498,00, χωρίς το ΦΠΑ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.