Ο ναός της Αγίας Ειρήνης ο οποίος δεσπόζει στον Κάμπο Ικαρίας είναι ο αρχαιότερος Ναός του Αιγαίου μαζί με την Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Είναι εν ενεργεία Ναός και χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας μέχρι και σήμερα.

Έχει κτιστεί πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής Βασιλικής τμήματα της οποίας διακρίνονται μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για κτίσμα του 11ου αιώνα Βυζαντινού σταυροειδούς ρυθμού, με νάρθηκα (πρόναο) και στο εσωτερικό του Ιερού υπάρχει πεντάβαθμο σύνθρονο όπως υπάρχει στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου.

Δυστυχώς όμως με τον τελευταίο σεισμό του Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές στον πρόναο και σε μικρό μέρος του κυρίως Ναού και βέβαια δεν είναι δυνατή η χρήση του ως λατρευτικός χώρος. Μετά από αυτοψία των μηχανικών του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Σάμου, ο ναός κρίθηκε επισκευάσιμος μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και θα αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών.

Επειδή έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία και στον πολιτισμό μας περιμένουμε σύντομα να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω. Γι’ αυτό ζητάμε την συμπαράσταση και την βοήθεια των τοπικών αρχών του Δήμου, της περιφέρειας του Βουλευτή Νομού Σάμου κ. Στεφανάδη και τέλος των κατοίκων του νησιού μας και των απανταχού Ικαρίων για την προώθηση και σύντομα αποκατάσταση του μνημείου.

Ιερέας Αλέξανδρος Καρναβάς

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.