Είναι και οι δυο τους απόμαχοι. Ο άνδρας 83 ετών και η σύζυγός του έχει κλείσει ήδη τα 84. Πέρασαν μία ζωή μαζί με τα καλά της και τα κακά της, και τώρα βρέθηκαν στον πάτο. Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα ζούνε με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στον Κεραμεικό.

Κοιμούνται πάνω στις πέτρινες πλάκες. Έχουν μεταφέρει στο σημείο αυτό τις κουβέρτες και τα λιγοστά σκεύη, τα οποία χρησιμοποιούν για την καθημερινή τους σίτιση. Ζούσαν σε ένα διαμερισματάκι, όπου δεν πλήρωναν τα ενοίκια τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Όπως λέει και η γυναίκα στην κάμερα του zougla.gr, η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος αναγκάστηκε, αφού δεν πληρωνόταν, να τους κάνει έξωση. Δεν κρατούν καμία κακία. Ο άνδρας έχει μία συνταξούλα της τάξεως των 600 ευρώ. Αυτά είναι όλα. Με αυτά πρέπει να νοικιάσουν σπίτι, να αγοράσουν τα φάρμακα, να φάνε και ένα πιάτο φαΐ.

Αυτό η σύγχρονη κοινωνία το αποκαλεί με ύφος στομφώδες «επιβίωση». Η σύγχρονη κοινωνία δεν ασχολείται με το εάν η επιβίωση αυτή έχει κάποια σχέση με την αξιοπρέπεια. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν ασχολούνται με τέτοιους είδους διλήμματα.

Λένε, ή τουλάχιστον συνήθιζαν να λένε οι παλαιότεροι, ότι μία κοινωνία που δεν ασχολείται με τους γέροντές της και τα παιδιά της είναι μία κοινωνία που έχει ήδη πεθάνει. Αν κοιτάξουμε λίγο γύρω μας και δούμε την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνική πρόνοια, στο συνταξιοδοτικό και ταυτόχρονα κοιτάξουμε λίγο τι συμβαίνει στα σχολειά μας, με τα βιβλία των παιδιών μας, με τα πανεπιστήμια των νέων ανθρώπων μας, τότε ίσως καταλήξουμε πως η σύγχρονη ελληνική κοινωνία δεν προσέχει πολύ ούτε τους γέροντές της ούτε τα παιδιά της. Μακάρι να κάνουμε λάθος.

από zougla

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.