ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Στις επίκαιρες ερωτήσεις που τέθηκαν για την παιδεία και τα θρησκευτικά το πρωί της Παρασκεύης στην Βουλή, απάντησε η υφυπουργός Παιδείας κα. Ζέττα Μακρή.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του Βουλευτή και τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη , με θέμα: «Σκοπεύει να συμμορφωθεί το υπουργείο Παιδείας με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών προκειμένου να αποφευχθεί νέα διεθνής καταδίκη και διασυρμός της χώρας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων;».

(Δείτε αναλυτικά την ερώτηση ΕΔΩ)
Η Ζέττα Μακρή απάντησε:

“Η διδασκαλία του μαθήματος με τον τρόπο που γίνεται δεν συνιστά επιβολή πίστεως προς την επικρατούσα θρησκεία, αφού στο μάθημα αυτό πραγματώνεται ο σκοπός της παιδείας, δηλαδή η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος και απευθύνεται αποκλειστικά και λόγω του περιεχομένου του στους μαθητές που ασπάζονται το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα και όχι στους ετερόδοξους, αλλόθρησκους ή άθεους. Αυτά είναι από τις δικαστικές αποφάσεις. Άρα λοιπόν δεν είναι το μάθημα κατηχητικό, με την έννοια της προσήλωσης της πίστης, χωρίς έρευνα.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν μπορεί να επέμβει στη φύση του μαθήματος. Μπορεί να δίνει οδηγίες, να δίνει υποδείξεις, να κάνει συστάσεις, έχουν βαρύτητα, έχουν σημασία αναμφίβολα. Δεν μπορεί όμως να παρακάμψει ή να υπερβεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με τη γνωμοδότηση της, αυτή τη γνωμοδότηση με αριθμόν 2 του 2022, γνώριζε το περιεχόμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη φύση του μαθήματος. Έκανε όμως από μόνη της υπέρβαση όσων είχαν κριθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και όσων ισχύουν με το Σύνταγμα. Το αν εσείς θέλετε να εφαρμόσουμε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γιατί αυτό είναι σύμφωνα με τις δικές σας αντιλήψεις, νομίζω ότι νομικά δεν στέκει και δεν μπορώ να επιμείνω περισσότερο, γιατί δεν υπάρχουν και επιχειρήματα τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν αυτό που εσείς μόλις διατυπώσατε.

Αν εσείς ισχυρίζεστε ότι παρανομούμε, κάτι τέτοιο κάνατε κι εσείς, δεν την ακούσατε την προτροπή μου. Τώρα λοιπόν θα σας πω ότι οι απόψεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι γνωστές από το 2002″.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.