Στο ελληνικό κοινοβούλιο απευθύνει ομιλία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην ειδική, έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, το παρών έδωσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Στην συνεδρίαση επίσης βρέθηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τη διαδικασία άνοιξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με μια σύντομη προσφώνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε αναφορά και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο ενώ υπενθύμισε πως η χώρα μας στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι την τελική νίκη. Το «παρών» στην συνεδρίαση δίνει και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αθήνα

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ είναι τα κόμματα τα οποία διάκεινται θετικά προς τη φιλοξενία του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση αντιτίθενται συλλήβδην, ενώ το ΜέΡΑ 25 τηρεί αντιφατική στάση, με ένα εν μέρει «όχι».

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

Θα κερδίσουμε, μαζί. Δόξα στην Ουκρανία.
Θα ξαναχτίσουμε την Μαριούπολη, όπου Έλληνες και Ουκρανοί θα ζουν μαζί
Οι Ρώσοι έκαναν ό,τι μπορούν έτσι ώστε να προσβάλλουν όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τα καύσιμά τους και προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές ενέργειας.
Να μην αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες. Πρέπει να διώξουμε τους Ρώσους από τα ουκρανικά εδάφη. Για να καταλάβουν οι βάρβαροι που κάνουν πόλεμο πως θα χάνουν.
Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και αυτή τη στιγμή πρέπει να σώσουμε όσα δημιουργήσαμε Έλληνες και Ουκρανοί. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.
Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι Έλληνες αγωνιστές του 1821. Αυτό λέμε και εμείς σήμερα.
Ο Ζελένσκι δείχνει βίντεο με ελληνοουκρανούς που πολεμούν στη Μαριούπολη. Ο ένας εκ των Ελληνοουκρανών που μίλησαν, ζήτησαν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Μαριούπολη.
Οι Ρώσοι πρέπει να είναι υπόλογοι για όσα έκαναν.
Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και έχει τεράστια σημασία. «Θεωρώ ότι μία Φιλική Εταιρεία μπορεί αν δημιουργηθεί στην Ελλάδα για να υπάρχει άμεση υποστήριξη στην Ουκρανία»
Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ουκρανική κοινότητα.
Οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη. Τα περισσότερα κτήρια έχουν καταστραφεί.
Η υπερχιλιετής συνύπαρξη Ελλήνων Ουκρανών είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας φαίνεται η σύνδεση με την Ελλάδα.
Η Ουκρανία είναι μία από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες.
Τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν αμάχους βάσει σχεδίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.