«Σήμερα ημέρα μνήμης τού Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού ο απανταχού Ελληνισμός εορτάζει με υπερηφάνεια για τέταρτη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας «Ο Σολωμός δεν ήταν απλώς ένας Μεγάλος Ποιητής.

Έθεσε τη λύρα του στην υπηρεσία της Ελληνικής Επανάστασης, καθιστώντας τον αγώνα των προγόνων μας σύμβολο των πανανθρώπινων ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Ο Ύμνος εις την Ελευθερία υιοθετήθηκε ως ο Εθνικός Ύμνος του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, αποτελεί δε έκτοτε διαχρονικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και συνδέει τους Έλληνες όπου γης. Ενέπνευσε και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς και πίστης στον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα κατά τις δύσκολες ώρες του απαρχάιντ (apartheid) και κατά την περίοδο της φυλάκισης του στο Ρόμπεν Άιλαντ.

Στα 59χρόνια της ζωής του, ο Σολωμός σημάδεψε με το μεγαλείο του ποιητικού του έργου την ιστορία του ελληνικού πνεύματος και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πνευματικό του έργο συνεχίζει να εμπνέει τους απανταχού Έλληνες -όσο λίγοι- με την ίδια δύναμη, όπως πριν από δύο αιώνες από εκεί, από το λόφο του Στράνη, όταν έγραφε το Μεγάλο Τραγούδι. Μάλιστα, τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του Σολωμού – που αναγράφονται και στο κενοτάφιο- «μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;». Αυτόν λοιπόν σήμερα θυμηθήκαμε εδώ στη Ζάμπια, τον Μεγάλο Άνδρα του Έθνους που φρόντισε να δώσει σάρκα και οστά στην ιδέα του «Κλείσε μες στην ψυχή σου βαθιά την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.