Καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από τις αποφράδες εκείνες ημέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922-2022), το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Αληθώς”, πολιτιστική έκφραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, προετοίμασε και παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου 2023, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, με μια ειδική μουσικο-φιλολογική βραδιά τιμής και μνήμης, με γενικό τίτλο “Σμύρνη η αφανισμένη Πολιτεία”.

Στην φορτισμένη συγκινησιακά, ως εκ του θέματος του αφιερώματος, βραδιά προσήλθαν περισσότεροι από 100 φιλίστορες και φιλόμουσοι Ζακύνθιοι και όχι μόνο, κληρικοί και λαϊκοί.

Τον απουσιάζοντα στην Αθήνα -για οικογενειακούς λόγους- Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ενώ από πλευράς πολιτικών αρχών προσήλθαν ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσιος Ακτύπης, η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Κατερίνα Μοθωναίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας ΠΙΝ κ. Γιώργος Στασινόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΠΙΝ κ. Κώστας Καποδίστριας, ο Αντιδήμαρχος Αρκαδίων και Πολιτισμού κ. Δημήτρης Κάνδηλας και ο Πρόεδρος Βανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης.

Το πρόγραμμα του Αφιερώματος επιμελήθηκε ο Νίκος Γράψας, γνωστός μουσικός – συνθέτης – εκπαιδευτικός, ο οποίος και ερμήνευσε, αισθαντικά και καρδιακά, μικρασιάτικα τραγούδια, αναφερόμενος πολλάκις και στην ιστορική προέλευσή τους, μες από αξιομνημόνευτα πρόσωπα και καταστάσεις.

Η Στέλλα Τζαβαλά τραγούδησε επίσης καταχειροκροτούμενη, καθώς επίσης η Ειρήνη Βυθούλκα, η οποία έπαιξε ιδιόφωνα κρουστά της Μικρασίας. Πηγαία χειροκροτήματα εισέπραξαν από το κοινό, τόσο η Μελισσάνθη Γράψα, όσο και η Ηλέκτρα Κλάδη, οι οποίες απέδωσαν κείμενα για τη Σμύρνη, αφορώντα στην Καταστροφή.

Ο υπεύθυνος του “Αληθώς”, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων όσοι παραβρέθηκαν στη βραδιά, ανέφερε ότι “με το αφιέρωμα στην αφανισμένη Σμύρνη, τιμάμε οφειλετικά τους Νεκρούς της μεγάλης Καταστροφής και συντελούμε στην διατήρηση της Μνήμης. Ευχαρίστησε μάλιστα τον κ. Γράψα και τις συνεργάτιδές του, ότι, με την -σπάνια για τη Ζάκυνθο- παρουσίασή τους, προκάλεσαν βαθύ δέος και πολλή συγκίνηση σε όλους τους φίλους του “Αληθώς”.
Ο π. Παναγιώτης ιστόρησε -εκτάκτως για τη βραδιά- εννέα (9) τρίστιχα για τον χαμό της Σμύρνης, τα οποία αναπαράχθηκαν φωτοτυπικά και διανεμήθηκαν σε όλους. Τίτλος: “Ιωνία η Μνήμη, 3στιχα πένθη για τη Μικρασία”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.