Θεοφάνεια 2018-Ζάκυνθος

Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε έθιμα. Μεγάλος είναι και ο αριθμός τους για την ημέρα των Θεοφανίων. Μπορεί βασική τελετουργία να είναι ο «αγιασμός των υδάτων» και η κατάδυση του Σταυρού, που αντιπροσωπεύει τη Βάπτιση του Θεανθρώπου, ωστόσο, όπως κάθε χρόνο εδώ και αιώνες, την παραμονή της εορτής, στη Ζάκυνθο με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική κατάνυξη τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ζακύνθου η Ακολουθία του Όρθρου.

Στις 8 το βράδυ και με το τέλος του όρθρου, με ειδική πομπή, στην οποία προηγείται η μπάντα, ο κλήρος, οι αρχές και ο λαός του νησιού ο Μητροπολίτης Ζακύνθου μετέβηκε πεζή από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων και του Τιμίου Προδρόμου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Εκεί από το Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο “Θεόδωρος Κοθρής”, υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Μαρίνου, του έψαλλαν συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, τα καθιερωμένα και υπό το Ζακυνθινό ύφος της εκκλησιαστική μουσικής, “Φώτα” (κάλαντα) ευχόμενοι “να ζει, να λαμπρύνει τη χαρά, θεία Φώτα να υμνεί”.

Στη συνέχεια απεύθυνε ως είθισται από τον εξώστη του Μητροπολιτικού Μεγάρου, επίκαιρη ομιλία η οποία θεωρείται η πρώτη και κεντρικότερη επισκοπική ομιλία της χρονιάς. Σε αυτή αναφέρθηκε στους λαούς και στον συνάνθρωπο, τον δοκιμαζόμενο από τους πολέμους, την πείνα, την δυστυχία, την εκμετάλλευση και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουμε απέναντι σε τέτοια γεγονότα.

Το παρόν έδωσαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου Σταυρος Κοντονής, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουκλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας, ο Αντιδήμαρχος Ζακυνθου Κώστας Κόκλας, τα Σώματα Ασφαλείας, οι Πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Γιατράς και Επιμελητηρίου Φώτης Κόττης, ενώ φέτος για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί δεν παρέστη ο Δήμαρχος Ζακύνθου

Αμέσως μετά ακολούθησε το πολυχρόνιο στο Μητροπολίτη και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων.

Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες Ζάκυνθος: Η νυχτερινή λιτανεία και τα «Φώτα» στο Μητροπολίτη-μοναδικές εικόνες

imera zante

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.