Στην πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής του Ναυαγίου στο πλάτωμα, στην πρόταση που είχε κάνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, να αναγνωριστεί ολόκληρο το μοναστηριακό δάσος του Άι Γιώργη ως ενιαία Ζώνη Αρχαιολογικών Χώρων και στη στάση της περιφερειακής αρχής απέναντι στο θέμα της αγοραπωλησίας, αναφέρονται οι Κάτοικοι των Ορεινών Κοινοτήτων οι οποίοι εξέδωσαν νέα ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Τι μεγάλη πρεμούρα για το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι κι αυτή! Βεβαίως και θέλουμε όλοι το πλοίο να διατηρηθεί στο ακέραιο και η παραλία να αξιοποιηθεί υπέρ της τοπικής κοινωνίας του Νησιού. Όμως, η περιφερειακή αρχή πρέπει να τοποθετηθεί και να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που δεν έδειξε ουδέποτε ανάλογο ενδιαφέρον, κατά τη διάρκεια της θητείας της, για την παράνομη αγοραπωλησία των Ορεινών κοινοτήτων τριγύρω από την περιοχή του Ναυαγίου.

Από ότι καταλάβαμε από σχετικά δημοσιεύματα, η επιτροπή διενήργησε αυτοψία περπατώντας σε μια ιστορική περιοχή της Ορεινής Ζακύνθου. Σύμφωνα με τους γηραιότερους από εμάς τους κατοίκους, η περιοχή ήταν κάποτε γνωστή ως «Αμπέλια». Πρόκειται για αντίστοιχες καλλιέργειες που διατηρούσαν εκεί οι μοναχοί του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και οι οποίες έδωσαν το όνομα τους σε αυτή τη γη. Πολλοί κάτοικοι από εμάς, μεγάλης ηλικίας τώρα, παιδιά τότε, θυμούνται τον επί δεκαετίες ηγούμενο της Μονής, τον παπά-Κουλουμπή, να κάνει αναφορές συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ζωής του, στα αμπέλια που είχε κάποτε το σημερινό πλάτωμα και οι τριγύρω εκτάσεις. Στα «Αμπέλια» του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών περπάτησαν τα μέλη της επιτροπής.

Η ιστορία του κάτω μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου και του πάνω στη σημερινή τοποθεσία πιο ψηλά, που βρίσκεται εδώ και αιώνες, μαζί με την σπηλιά του Αγίου Γεράσιμου σε κοντινή απόσταση, όλα μαρτυρούν την Ιστορία του Ιερού Τόπου πλησίον του Ναυαγίου. Όλη η περιοχή, ένα ενιαίο θρησκευτικό σύνολο. Αιώνες πριν υπάρξει το ελληνικό κράτος. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, μάλιστα, έχει προτείνει να αναγνωριστεί ολόκληρο το μοναστηριακό δάσος του Άι Γιώργη ως ενιαία Ζώνη Αρχαιολογικών Χώρων. Σε αυτήν την ενιαία Ζώνη του ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών περπάτησαν τα μέλη της επιτροπής.
Προς γνώση των νεότερων και για να θυμούνται οι παλαιότεροι, θα περιγράψουμε ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε την 8η Απριλίου του 1976.

Υπάλληλοι του δασαρχείου Ζακύνθου εμφανίζονται προκλητικά με σκοπό να χτίσουν φυλάκιο μέσα στο μοναστηριακό δάσος του Αι Γιώργη, βόρεια απο τη μονή και βόρεια από το δρόμο του Ναυαγίου. Ο γερο-Κουλουμπής ειδοποιεί τους Βολιμιάτες και όλο το χωριό φτάνει για να προστατέψει την περιουσία του μοναστηριού. Το φυλάκιο γκρεμίστηκε, οι κάτοικοι άδειασαν πάνω στους υπαλλήλους τα τσιμέντα και σήκωσαν στα χέρια το όχημα του δασαρχείου. Πήραν στο κυνήγι τους προκλητικούς δασικούς υπαλλήλους. Το δασαρχείο μεν υπέβαλε μήνυση, στο δικαστήριο δε όλοι αθωώθηκαν, μιας και όλο το δάσος χιλιάδων στρεμμάτων ανήκε στο μοναστήρι. Έγγραφα εκείνης της εποχής αποδεικνύουν την ύπαρξη του περιστατικού και την έκβαση των γεγονότων, όπως ακριβώς περιγράφησαν.

Όλη η ζακυνθινή κοινωνία γνωρίζει για τα ιερά χώματα στα Ορεινά, κοντά στο Ναυάγιο, στα οποία περπάτησαν και έζησαν μοναχικά δύο Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας. Καλούμε την κ. Κράτσα να μας πει, εάν γνωρίζει την ιστορία του τόπου μας. Την καλούμε να μας εξηγήσει γιατί η ίδια ποτέ δε μάς συμπαραστάθηκε που χάσαμε το 2014 τις πατρογονικές μας περιουσίες και μεγάλο μέρος των χωριών μας.
Διακόσιες οικογένειες ζούμε με την ανασφάλεια, το φόβο και την απογοήτευση καθημερινά, εδώ και οκτώ (8) χρόνια. Οι περιουσίες μας είναι δεσμευμένες από ένα εγκληματικό συμβόλαιο απατεώνων, εδώ και οκτώ (8) χρόνια. Για ποιο λόγο κ. Κράτσα δεν έχετε τοποθετηθεί ακόμα και μας αγνοείτε, τη στιγμή που εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, περιμένουμε να ασκηθούν διώξεις για κακουργήματα; Μετά το Βούλευμα του Ιουνίου του 2020, τι ενέργειες κάνατε ως περιφερειακή αρχή για να μας προστατέψετε;».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.