Μητρόπολη Ζακύνθου:

Με κατάνυξη και πάντα με το απαραίτητο παραδοσιακό χρώμα γιορτάστηκαν και φέτος τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δερματούσσας στο Τραγάκι, σε μια τοποθεσία με ιδιαίτερο φυσικό κάλος.

Πλήθος πιστών άλλωστε ανηφόρισε στο γραφικό ύψωμα της Δερματούσσας με την πανοραμική θέα στον ελαιώνα του Πλάνου και συμμετείχε στον εορτασμό. Το εκκλησάκι της Μονής και ο αυλόγυρος ήταν από νωρίς το πρωί ασφυκτικά γεμάτα με πιστούς κάθε ηλικίας.

Η Θεία λειτουργία τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ζακύνθου, κ. Διονυσίου, παρουσία του δημάρχου, Παύλου Κολοκοτσά, του αντιδημάρχου Αρκαδίων, Γιάννη Κόκλα, εκπρόσωπων Συλλόγων και φορέων του νησιού και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά τη λειτουργία τελέστηκε δοξολογία για τη γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας τα Δερματούσσας στα γύρω υψώματα και τους ελαιώνες.

Τους θρησκευτικούς εορτασμούς συνόδευσε η πατροπαράδοτη υπαίθρια συγκέντρωση στο χοροστάσι της Μονής, με παραδοσιακά ζακυνθινά κεράσματα: φυτούρα, παστέλι, εφτάζυμο και σπιτικά γλυκίσματα από τα μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει ο καθιερωμένος για την ημέρα αυτή τηγανητός βακαλάος με αλιάδα και φρέσκο, προζυμένιο ζυμωτό ψωμί.

Πρόκειται για μία από τις λαμπρότερες ζακυνθινές γιορτές που τελείται με την ίδια ευλάβεια αλλά και πανηγυρική διάθεση από το κοινό, εδώ και αιώνες και μάλιστα σε ένα χώρο σπάνιας ομορφιάς, σε ένα θρησκευτικό μνημείο τραυματισμένο βαριά από τους σεισμούς του 1953 που όμως δεν έχασε ποτέ την αίγλη και τη σπουδαιότητά του για τους Ζακύνθιους.

Αξίζει να αναφερθεί πως η τοποθεσία αυτής της ιστορικής Μονής, είναι μία από τις ωραιότερες της υπαίθρου του νησιού μας. Γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξη εκκλησιαστικής ζωής στο χώρο αυτό ανάγονται στα μέσα του 16ου αιώνα.

Στο πέρασμα των χρόνων, υπέστη τις συνέπειες καταστρεπτικών σεισμών, ενώ εκείνοι του 1953 ολοκλήρωσαν το καταστρεπτικό έργο τους, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν πολλά μέρη της.

Κ.Μ.

Ζάκυνθος: Με κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Εισόδια στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δερματούσσας Ζάκυνθος: Με κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Εισόδια στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δερματούσσας Ζάκυνθος: Με κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Εισόδια στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δερματούσσας Ζάκυνθος: Με κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Εισόδια στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δερματούσσας Ζάκυνθος: Με κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Εισόδια στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δερματούσσας Ζάκυνθος: Με κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Εισόδια στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δερματούσσας

imerazante.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.