Το ετήσιο φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη των μελών τη Φιλικής Εταιρείας που ορκίστηκαν στη Ζάκυνθο πριν και μετά την έναρξη της επανάστασης του 1821, τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της Πόλης.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του οργανισμού «Ελλάδα 21» και τελείται συνεχώς και αδιαλείπτως από το 1930, όταν εορτάστηκε η πρώτη 100ετηρίδα από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ορκίστηκαν ως μέλη της Φιλικής Εταιρείας σπουδαίοι αγωνιστές και οπλαρχηγοί, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, οι Πετμεζάδες, ο Πλαπούτας, ο Νικηταράς και από τη Ζάκυνθο ο Διον. Σολωμός, ο Διον. Ρώμας, ο Γεώργιος Τερτσέτης. και πολλοί άλλοι.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου και πρόεδρος του Μουσείου Ούγου Φώσκολου, Φίλιππος Συνετός, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και στο ρόλο του Διονυσίου Ρώμα, ως τη μορφή που συνέβαλλε όσο ελάχιστοι άλλοι στην οικονομική υποστήριξη της επανάστασης και στην διπλωματική της αναγνώρισης στον ευρωπαϊκό χώρο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την σύμπραξη των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας), κατά της Τουρκίας στη ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.