Τιμίου Σταυρού: Η 14η Σεπτεμβρίου αποτελεί μία κορυφαία ημερομηνία κάθε χρόνο μία από τις μεγαλύτερες και κορυφαίες εορτές του Ορθόδοξου εορτολογίου και μέγα γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας, την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του συμβόλου του Χριστιανισμού. Σε αυτή την εορτή τιμάτε το γεγονός της Ύψωσης του Σταυρού μετά την εύρεση του από την Αγία Ελένη που ήταν η πρώτη Ύψωση στην Ιερουσαλήμ και η δεύτερη Ύψωση του Σταυρού που έγινε στην Κωνσταντινούπολη μετά από 300 χρόνια περίπου από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ηράκλειο.

Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού– 14 Σεπτεμβρίου: Η πορεία του Τιμίου Σταυρού μέσα στην ιστορία

Το ξύλο που φτιάχτηκε ο Τίμιος Σταυρός

Πριν ξεκινήσουμε την καταγραφή της θαυμαστής ιστορίας του Τιμίου Σταυρού, θα αναφερθούμε επιγραμματικά στην παράδοση που αναφέρεται στο ξύλο από το οποίο κατασκευάστηκε.

Σύμφωνα με τον θρύλο όταν ο Αβραάμ φιλοξένησε τους τρεις αγγέλους κατά την Παλαιά Διαθήκη, όταν έφυγαν ξέχασαν τα ραβδιά τους.

Η γυναίκα του η Σάρα τα πέταξε στη φωτιά για να καούν, αλλά αυτά δεν καιγόντουσαν.

Ο Αβραάμ μετά από καιρό έδωσε τα τρία μισοκαμένα ραβδιά στον ανιψιό του τον Λωτ και του είπε να τα φυτέψει και να τα ποτίζει με νερό από τον Ιορδάνη.

Εάν φύτρωναν θα ήταν σημάδι από το Θεό που τον συγχωρεί για τις μεγάλες αμαρτίες του.

Για τρία χρόνια πηγαινοερχόταν ο Λωτ στον Ιορδάνη και δεν είχε καταφέρει να ποτίσει τα ραβδιά.

Όταν κάποια στιγμή βλάστησαν -σημάδι ότι ο Θεός τον συγχώρησε και δέχτηκε τη μετάνοιά του- έγινε ένα τριπλό δέντρο: πεύκο, κέδρο και κυπαρίσσι μαζί.

Όταν οι Εβραίοι έφτιαχναν τον Πρώτο Ναό του Σολομώντα έκοψαν και αυτό το δέντρο για να φτιάξουν την οροφή του ναού.

Αυτό όμως όταν το έβαζαν στη θέση του μια μάκραινε και μια μίκραινε. Τελικά το πέταξαν στην άκρη ως άχρηστο και το ονόμασαν ξύλο της κατάρας.

Όταν αποφασίστηκε η Σταύρωση του Χριστού, οι Εβραίοι θυμήθηκαν το ξύλο αυτό και αποφάσισαν να κατασκευάσουν απ’ αυτό το Σταυρό και κατά τη θυσία του Κυρίου από ξύλο της κατάρας έγινε ξύλο ευλογίας και με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στα επόμενα χρόνια ο σταυρός δεν προξενούσε την απέχθεια και τον τρόμο καθώς ήταν όργανο βασανισμού μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αλλά την αγάπη και την ευλογία οι οποίες πηγάζουν από τον εθελούσιο θάνατο του Κυρίου πάνω του για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Μετά τη Σταύρωση βλέποντας οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι τους οπαδούς του Χριστού να ανεβαίνουν κάθε μέρα στο Γολγοθά και να προσκυνούν τον Τίμιο Σταυρό θέλησαν να τους εμποδίσουν σ’ αυτό, έτσι τον πήραν και τον πέταξαν μαζί με τους σταυρούς των δύο ληστών σε μια χαράδρα κοντά στο Γολγοθά.

Εκεί ο Σταυρός σκεπάστηκε με την πάροδο των χρόνων με σωρούς από σκουπίδια και ξεχάστηκε.

Η Αγία Ελένη βρίσκει τον Σταυρό

Μετά από 300 χρόνια ήρθε η ώρα της φανέρωσης του χάρις την Αγία Ελένη τη μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που ήρθε στην Παλαιστίνη με σκοπό την ανάδειξη των Αγίων Τόπων που ήταν τότε σε άθλια κατάσταση.

Όταν η Αγία Ελένη έφτασε στην Παλαιστίνη το 327 μ.Χ., κανείς δεν ήξερε να της πει που ήταν ο Γολγοθάς, ο Πανάγιος Τάφος και ο Τίμιος Σταυρός.

Το εγχείρημα της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Είχαν περάσει από τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού τριακόσια περίπου χρόνια. Ο μικρός λόφος τού Γολγοθά είχε σχεδόν εξαφανιστεί, γιατί οι Ρωμαίοι με τη βοήθεια των Εβραίων κατά την παράδοση τον είχαν επιχωματώσει, για να μη μπορούν οι χριστιανοί να ανεγείρουν εκεί ναό χριστιανικό.

Αντίθετα όταν ξαναχτίστηκε η Ιερουσαλήμ από τον Αδριανό σαν ειδωλολατρική πόλη με το όνομα Αελία Καπιτολίνα το 125 μ.Χ. είχε ανεγερθεί από τους Ρωμαίους μικρός ναός αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη στο Γολγοθά πάνω από το σημείο που βρισκόταν ο Πανάγιος Τάφος και τοποθέτησαν ένα μεγάλο άγαλμά της θεάς πάνω από το σημείο της Σταύρωσης.

Σύμφωνα με την παράδοση το ακριβές σημείο που βρισκόταν ο Γολγοθάς και θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός υπέδειξε ένας Εβραίος που λεγόταν Ιούδας με τον εξής τρόπο: είχε παρουσιαστεί στην Αγία Ελένη μια εβραιοπούλα, αυτή υποσχέθηκε ότι θα δείξει τον τόπο που είχε ακούσει από τους παλιότερους, που είναι ο Σταυρός.

Ζήτησε όμως την προστασία της Αγίας γιατί φοβόταν για τη ζωή της. Ήξερε ότι θα τη σκότωναν οι Εβραίοι που μισούσαν θανάσιμα τους Χριστιανούς.

Η Αγία Ελένη έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να εξασφαλίσει την προστασία της κοπέλας και εκείνη με τη σειρά της, της υπέδειξε έναν Εβραίο που λεγόταν Ιούδας, ο οποίος γνώριζε το ακριβές σημείο που βρισκόταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός.

Ο Ιούδας όμως αρνιόταν πεισματικά να υποδείξει τον Άγιο Τόπο, που ήταν θαμμένος ο Σταυρός.

Τότε τον κατέβασαν σε ένα ξεροπήγαδο και τον άφησαν 7 μέρες νηστικό, χωρίς ψωμί και νερό.

Την έβδομη όμως ο Ιούδας δεν άντεξε και φώναξε να τον βγάλουν και θα τους έδειχνε τον τόπο που σταυρώθηκε ο Χριστός.

Πράγματι οδήγησε την Αγία Ελένη στο σημείο εκείνο και ιδού πώς το γνώριζε.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για την Εύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη.

Ο βασιλικός

Στο μέρος αυτό φύτρωνε ένα φυτό ευωδέστατο που το ονόμασαν βασιλικό χόρτο ή απλά βασιλικό προς τιμήν της Αγίας Ελένης.

Πολλές φορές οι Εβραίοι και οι Εθνικοί το είχαν ξεριζώσει, αλλά εκείνο ξαναφύτρωνε πιο δυνατό και πιο ευώδες.

Η Αγία Ελένη προσευχήθηκε τότε στον Κύριο και αμέσως έγινε σεισμός.

Σκίστηκε εκεί ο τόπος και από αυτό το βάθος πετάχτηκε ευώδες θυμίαμα.

Μόλις είδε το θαύμα ο Ιούδας πίστεψε και έγινε Χριστιανός.

Αμέσως άρχισαν οι ανασκαφές και βρέθηκαν οι τρεις σταυροί σ’ ένα μικρό κοίλωμα.

Δεν ήξεραν όμως ποιος από τους τρεις ήταν του Χριστού.

Εκείνη τη στιγμή εκεί κοντά ήταν μια ετοιμοθάνατη γυναίκα που έπασχε από χρόνια αρρώστια.

Τοποθέτησαν πάνω της τους δύο σταυρούς των ληστών, αλλά τίποτα δεν έγινε, μόλις όμως ακούμπησε πάνω της τον τρίτο σταυρό, η γυναίκα που ψυχορραγούσε έγινε αμέσως καλά.

Τότε κατάλαβαν ότι αυτός ήταν ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.