Ύψωση του τίμιου Σταυρού: Πρόκειται για την πιο παλαιά και πιο σημαντική εορτή την αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό.  Στην πραγματικότητα αυτή την ημέρα ενθυμούμαστε και εορτάζουμε δύο διαφορετικά γεγονότα από την ιστορία του ξύλου του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Ύψωση του τίμιου Σταυρού: Μεγάλη γιορτή στις 14 Σεπτεμβρίου

Το πρώτο γεγονός είναι η εύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός και η πανηγυρική ύψωση και προβολή του για ευλογία και αγιασμό του λαού του Θεού από το Μακάριο Ιεροσολύμων στις 14 Σεπτεμβρίου του 335.

Το δεύτερο γεγονός είναι η επιστροφή, όπως είδαμε, του λεηλατηθέντος από τους Πέρσες Σταυρού το 629, επί αυτοκράτορα Ηρακλείου, η εναπόθεσή του στην Εκκλησία του Σταυρού, που βρίσκεται στο συγκρότημα του Μεγάλου Ναού του Παναγίου Τάφου των Ιεροσολύμων και η εν συνεχεία επίσημη ανύψωση ενώπιον του λαού και εναπόθεσή του σε προσκύνηση από τον Πατριάρχη Ζαχαρία στις 14 Σεπτεμβρίου του 630.

Βέβαια θα πρέπει εδώ να λεχθεί ότι και στην περίπτωση της εορτής της Υψώσεως έχουμε εφαρμογή του λειτουργικού πλέον έθους της συνδέσεως μεγάλων δεσποτικών και θεομητορικών εορτών με τα εγκαίνια μεγάλων ναών που ανεγέρθηκαν στα Ιεροσόλυμα ή στους τόπους γενικά που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα.

Έτσι, όπως η εορτή της Μεταμορφώσεως συνδέεται με την ημέρα των εγκαινίων του Ναού στο Θαβώρ (6 Αυγούστου), η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τα εγκαίνια του θεομητορικού καθίσματος στα Ιεροσόλυμα (15 Αυγούστου), η εορτή των Εισοδίων με τα εγκαίνια του ναού «Άγια των Αγίων» στη θέση του Ναού του Σολομώντα (21 Νοεμβρίου), το ίδιο και η εορτή της Υψώσεως συνδέεται με τα εγκαίνια του Ναού του Σταυρού στα Ιεροσόλυμα στις 13 Σεπτεμβρίου 335.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.