Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

Ο κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, ενώ συμπροσευχήθηκαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλαδελφείας (εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων) κ. Βενέδικτος, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο οικείος Μητροπολίτης κ. Παύλος.

Κατά τον Εσπερινό ο κ. Νεκτάριος απευθύνθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων , ότι καθώς ατενίζουμε τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας αναβλύζουν από τις καρδιές μας συναισθήματα ευγνωμοσύνης διότι από τον Σταυρό ρέουν η αγάπη, η θυσία, η λύτρωση από την αμαρτία, η σωτηρία του γένους των ανθρώπων!

Ο καθένας μας καλείται να αναλογιστεί την ευθύνη έναντι της Εσταυρωμένης Αγάπης! Να σκεφτούμε τι Εκείνος έκανε για μας και τι προσφέρουμε εμείς σ’ Αυτόν.

Γι’ αυτό και καλούμαστε ενώπιον του Σταυρού να υιοθετήσουμε με την σειρά μας την ανάγκη του εκουσίου πάθους. Να παραιτηθούμε εκούσια από την αμαρτία, από την πτώση. Σήμερα η αμαρτία πρότυπο ζωής.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να την διώξουμε από την ζωή μας. Έχει γίνει κατά φύσιν η ζωή της συμπόρευσης με την αμαρτία. Φιληδονία, ατομισμός, λησμοσύνη του ήθους του σταυρού, της θυσίας για όλους μας διακατέχουν. Ας ανανήψουμε!

Πάνω στον Σταυρό ο Χριστός παραιτήθηκε των δικαιωμάτων Του. Παραιτήθηκε από την αθανασία, από την παντοδυναμία, ακόμη και από το δικαίωμα ο λαός να Τον διακονεί ως Θεάνθρωπο. Κι αυτή παραίτηση έγινε χάριν της τελείας αγάπης για τον Θεό και το θέλημά Του, αλλά και χάριν της τελείας αγάπης για τους ανθρώπους.

Ο Σταυρός λοιπόν γίνεται παράδειγμα για μας αγάπης και παραίτησης από την παντοδυναμία των δικαιωμάτων μας. Σήμερα ζητούμε τ δικαίωμα της ανέσεως, το δικαίωμα να υπηρετούμαστε από τους ανθρώπους, να τους εξουσιάζουμε. Κάποτε ζητούμε και το δικαίωμα να υπηρετούμαστε από την πολιτεία όχι όμως για το καλό του συνόλου, αλλά για την εκπλήρωση των δικών μας συμφερόντων. Ο Σταυρός του Κυρίου μας δείχνει ότι πιο πάνω από τα δικαιώματα είναι η αγάπη!

Ο Σταυρός του Κυρίου, τέλος, μας δείχνει ότι σωζόμαστε από τον θάνατο μόνο μέσα από την κοινωνία με τον Θεό. Επάνω στον Σταυρό καταδείχθηκε η διαφορά ανάμεσα στην αλήθεια της πίστεως και στις ψεύτικες θεότητες στις οποίες επενδύουμε οι άνθρωποι για να μας σώσουν: το χρήμα, η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η δύναμη της πληροφόρησης έχουν καταστεί θεότητες που κυριεύουν την ζωή μας, αλλά αυτές δεν μπορούν να μας λυτρώσουν από τον θάνατο.

Επάνω στον Σταυρό αποδεικνύεται ότι η μόνη αληθινή σωτηρία έρχεται διά της πίστεως στον Χριστό, τον νικητή του θανάτου, διότι η Ανάσταση που επακολούθησε έδειξε ότι η κοινωνία μαζί Του σώζει αιώνια!

Ο κ. Νεκτάριος προεξήρχε και στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2019, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.