Σήμερα στις 4 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, των Πανεπιστημίων, των Κολλεγίων,των Φροντιστηρίων και των άλλων μονάδων εκπαίδευσης. Η συνέντευξη θα παραχωρηθεί παρουσία παιδιάτρων και Λοιμωξιολόγων, μελών του ΕΟΔΥ.

Τα εν λόγω μέτρα αυτά θα αποτυπωθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί και δημοσιευτεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, και θα αφορούν στα μέτρα λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα προβλέπεται η χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο μέχρι τη Γ’ Λυκείου, ενώ οι φοιτητές επιστρέφουν στα Πανεπιστήμια για δια ζώσης μάθημα μόνο για μαθήματα μικρών ακροατηρίων

Μέγα ζητούμενο αποτελεί η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής προκρίνεται η 7η Σεπτεμβρίου, ωστόσο μέλη της αρμόδιας επιτροπής λοιμωξιολόγων συστήνουν να αναβληθεί ο αγιασμός για μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και για την τελετή του αγιασμού, την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, καθώς αναζητούνται τρόποι ώστε να συνδυαστεί με τα μέτρα ασφαλείας, αναφορικά με τον συγχρωτισμό και τις αποστάσεις.
Ασαφές παραμένει επίσης, το τι θα γίνει με την πρωινή προσευχή, καθώς βάσει των προωθούμενων μέτρων, τα παιδιά δεν θα μπορούν να βρίσκονται στο προαύλιο την ίδια ώρα, αλλά θα θεσπιστούν διαφορετικά διαλείμματα με κριτήριο την ηλικία των μαθητών.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Νέα εγκύκλιο για τις προϋποθέσεις απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών από το νέο σχολικό έτος, υπέγραψε η στα μέσα του μήνα η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές και διδάσκεται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, ακολουθεί τους γενικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές.

«Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα σε μη Χριστιανούς Ορθόδοξους μαθητές, δηλαδή αλλόθρησκους ή ετερόδοξους ή άθρησκους, που επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να απαλλαγούν από την παρακολούθησή του» τονίζεται στην εγκύκλιο.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών παρέχεται νόμιμα, όταν αφορά την προάσπιση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και περιγράφεται στους οικείους νόμους, στις αποφάσεις των διεθνών και ελληνικών δικαστηρίων και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Με τα νέα προσωρινά βιβλία αλλά και διατηρώντας τις μειωμένες ώρες που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, θα διδαχθεί το μάθημα των θρησκευτικών από την νέα σχολική χρονιά

Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται για δύο (2) ώρες στις Γ` και Δ` τάξεις και για μία (1) ώρα στις Ε` και ΣΤ` τάξεις.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Θρησκευτικά διδάσκονταν πάντοτε επί δίωρο σε Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Η περικοπή της διδασκαλίας τους σε Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη από μία ώρα αντίστοιχα, ξεκίνησε προ τριετίας, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης

Οι ρυθμίσεις αυτες έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Θεολόγων της χώρας
Σε ό,τι φορά το Γυμνάσιο τα θρησκευτικά εντάσσονται στη δεύτερη ομάδα μαθημάτων, για τα οποία δεν πραγματοποιείται εξέταση στις προαγωγικές εξετάσεις στο τέλος κάθε έτους, μαζί με μαθήματα όπως η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, η Τεχνολογία και η Οικιακή Οικονομία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.