Ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για θέματα Αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974, πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά τη Δευτέρα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κύπρου Α2 του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ κ. Δέσποινα Λουρμπάκου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού & Τουρκίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Σπύρος Αττάς, η Λειτουργός της Διεύθυνσης Κυπριακού & Τουρκίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ελένη Τζιωρτζή και ανώτερα στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου.

Επίσης, παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, Επιτελείς των αρμόδιων Διευθύνσεων των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και οι Πρόεδροι της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κ. Μαρία Καλμπουρτζή και της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων, Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης.

Οι συμμετέχοντες, σε μία παραγωγική συζήτηση, επιβεβαίωσαν τη διαχρονικά εκπεφρασμένη βούληση των δυο αδελφών χωρών, καταθέτοντας νέες προτάσεις προσέγγισης, αξιοποίησης στοιχείων και προσπέλασης εμποδίων, θέτοντας από κοινού χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ιστορικό και ηθικό χρέος έναντι των ηρώων και των οικογενειών τους να επιλύσουν οριστικά αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα.

“Το ζήτημα των Αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, αποτελεί μια πληγή που παραμένει ανοικτή. Συνεργαζόμενοι με την Κυπριακή Δημοκρατία, πραγματοποιήσαμε σήμερα ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ, όπου συζητήσαμε διεξοδικά θέματα που άπτονται του ιδιαίτερα ευαίσθητου αυτού ζητήματος, εστιάζοντας σε νέες προτάσεις προσέγγισης και θέτοντας από κοινού χρονοδιαγράμματα”, έγραψε σε ανάρτησή του ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Φωτογραφίες: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.