«Σαρώνει» τις ΗΠΑ το θανατηφόρο κύμα λοιμώξεων στρεπτόκοκκου Α, ενώ την ίδια ώρα και η Ευρώπη φαίνεται να επηρεάζεται καθώς μόνο στην Βρετανία περισσότερα από 12 παιδιά πέθαναν από την επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να είναι «σε εγρήγορση» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α, σημειώνοντας πως ορισμένες χώρες στην Ευρώπη δεν αναφέρουν κρούσματα – που σημαίνει ότι η έξαρση θα μπορούσε να είναι πιο διαδεδομένη.

Συνιστά επίσης σε όλες τις χώρες να επαγρυπνούν για παρόμοια αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα υπό το φως της συνεχιζόμενης αύξησης της κυκλοφορίας αναπνευστικών ιών που εμφανίζεται τώρα σε όλη την Ευρώπη.

Ο δρ. Andrew Pekosz, αντιπρόεδρος μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει παρόμοια αύξηση στις ΗΠΑ.

«Δεν είμαστε σίγουροι αν θα δούμε μια μεγάλη επιδημία στρεπτόκκοκου Α εδώ στις ΗΠΑ. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι λοιμώξεις από ιούς μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε βακτηριακή λοίμωξη. Και συχνά προκαλείται σοβαρή ασθένεια όταν έχετε αυτόν τον συνδυασμό λοίμωξης από ιό και βακτηριακής λοίμωξης», δήλωσε.

Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ υπάρχει επίσης έλλειψη αμοξικιλλίνης – ένα παιδικό αντιβιοτικό πρώτης γραμμής για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α.

ΗΠΑ
«Σαρώνει» τις ΗΠΑ το θανατηφόρο κύμα λοιμώξεων στρεπτόκοκκου Α, ενώ την ίδια ώρα και η Ευρώπη φαίνεται να επηρεάζεται καθώς μόνο στην Βρετανία περισσότερα από 12 παιδιά πέθαναν από την επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη.

Στις ΗΠΑ έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» καθώς παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αύξηση των κρουσμάτων από την ασθένεια, στα νοσοκομεία Παίδων στην Αριζόνα, Κολοράντο, Τέξας, Ουάσιγκτον και Δυτική Βιρτζίνια.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επικρατεί στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας και στο οποίο έχουν καταγραφεί ήδη τέσσερις φορές περισσότεροι ασθενείς σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Τουλάχιστον δυο παιδιά έχουν πεθάνει στο Κολοράντο, από τον Νοέμβριο, ενώ στην Ουάσιγκτον ένας έφηβος έπαθε σήψη από τον στρεπτόκοκκο και αμέσως διασωληνώθηκε σε αναπνευστήρα.

Η έξαρση στις λοιμώξεις στρεπτόκοκκού Α, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ήπιες», οφείλονται στα lockdown που υπήρξαν και τα οποία στέρησαν από τα παιδιά την έκθεση στον ήλιο αλλά και σε άλλα μικρόβια, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό τους.

Η Βρετανία που ακολουθεί τα χνάρια των ΗΠΑ στις λοιμώξεις αναφέρει ότι ήδη έχουν υπάρξει 16 θάνατοι, ενώ το πρόβλημα επεκτείνεται τόσο σε Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία όπου καταγράφονται επίσης ανοδικές τάσεις στις λοιμώξεις. Σημειώνεται ότι τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου Α μπορούν να προκαλέσουν χιλιάδες λοιμώξεις, όπως κηρίο, οστρακιά και στρεπτόκοκκο στο λαιμό.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων είναι σχετικά ήπιες, μερικές φορές τα βακτήρια μπορούν, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν επεμβατικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS), μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή.

Δύο από τις πιο σοβαρές, αλλά σπάνιες, μορφές αυτής της διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Το σύνδρομο σοκ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και θάνατο.

Ο Τζέιμς Βερσάλοβιτς, επικεφαλής παθολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, είπε στο NBC News ότι τα κρούσματα που είχαν ήταν «πέρα από το συνηθισμένο, στρεπτόκοκκος στο λαιμό».

Το νοσοκομείο του κατέγραψε περίπου 60 περιπτώσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Αν και ο αριθμός αυτός φαίνεται χαμηλός, είναι τέσσερις φορές υψηλότερος από τους μόλις 15, που αναφέρθηκαν για μόλυνση την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.