Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου συνεχίστηκε σήμερα η διαδικασία για την υπόθεση του Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ο οποίος σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Μιχάλη Πική, δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία, λόγω «έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών».

Το αδίκημα φέρεται να διαπράχθηκε μεταξύ 1 – 30 Απριλίου 2011 στο χώρο εργασίας του ηλικίας 83 ετών ανώτερου κληρικού, στη Λάρνακα. Σήμερα ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, η οποία κατά τον επίδικο χρόνο που φέρεται να διαπράχθηκε το αδίκημα, ήταν ανήλικη.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή διαδικασία ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής προχώρησε σε αντεξέταση μάρτυρα υπεράσπισης που ήρθε από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα του δικανικού ψυχίατρου, ο οποίος κατέθεσε χθες ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Ο δικανικός ψυχίατρος επέμεινε στις θέσεις του ότι ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου πάσχει από μετωπο-κροταφική άνοια, εξελισσόμενη. Ακόμα υποστήριξε ότι ο πρώην ανώτερος κληρικός «δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία γιατί έχουν επηρεαστεί επιτελικές λειτουργίες του εγκεφάλου, δηλαδή οι λειτουργίες που αφορούν την σύνθεση πληροφοριών από εξωτερικά ερεθίσματα, που είναι προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία, δηλαδή να ακούσει τη μαρτυρία, να θυμάται και να συγκρατήσει το περιεχόμενο της μαρτυρίας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ ο δικανικός ψυχίατρος υποστήριξε επίσης ότι «η μετωπο-κροταφική άνοια τεκμηριώνεται μέσα από τα ψυχομετρικά τεστ στα οποία έχει υποβάλει τον κατηγορούμενο δύο φορές, σε συνδυασμό με τις Μαγνητικές Τομογραφίες (MRI), οι οποίες δείχνουν ατροφία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα δείχνουν ότι υπάρχει ιδιαίτερη ατροφία σε ότι αφορά τον μετωπο-κροταφικό λοβό στην αριστερή πλευρά».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ανώτερου ιεράρχη ζήτησε αναβολή της αυριανής δικασίμου, επειδή όπως εξήγησε στο Δικαστήριο, ο δικανικός ψυχίατρος από την Ελλάδα, δεν μπορεί να παρευρεθεί.

Το Κακουργιοδικείο όρισε την 7η Ιουλίου ως επόμενη δικάσιμο, ημερομηνία κατά την οποία θα καταθέσει ο κυβερνητικός ψυχίατρος ο οποίος ορίστηκε από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ύστερα από εντολή του Σώματος, ορίζει το άρθρο 70 της Ποινικής Δικονομίας.

Ο κ. Πικής ανέφερε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι η υπεράσπιση επιθυμεί να είναι δίπλα της ο δικανικός ψυχίατρος, όταν θα ακούγεται η μαρτυρία του ψυχιάτρου των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αλλά και κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης του, λόγω ακριβώς της επιστημονικής φύσης των θεμάτων που εγείρονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Πικής, συνήγορος υπεράσπισης του ανώτερου ιεράρχη, είχε θέσει θέμα ανικανότητας του πελάτη του να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία λόγω «έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών».

Η συγκεκριμένη υπόθεση αναβλήθηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου, εν αναμονή του αποτελέσματος της διαδικασίας που άρχισε και συνεχίζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου,για το κατά πόσον δηλαδή ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου είναι ικανός να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία.

Ο κ. Πικής ανέφερε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου ότι η υπεράσπιση δεν δεσμεύεται από το αποτέλεσμα της διαδικασίας στο Κακουργιοδικείο, δηλαδή σε περίπτωση που το Σώμα αποφασίσει πως ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη δίκη του, η υπεράσπιση θα θέσει εκ νέου ενώπιον του, θέμα ανικανότητας.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.