Εβδομάδα εξελίξεων η ερχόμενη για το σκάνδαλο της Μονής Οσίου Αββακούμ - με τη ρήξη που προκλήθηκε μεταξύ μοναχών και των νομικών τους συμβούλων να αποτελεί γκρίζα ζώνη σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή για τους κατηγορουμένους.

Επίσημα από πλευράς των δικηγόρων δεν επιβεβαιώνεται  αλλά ούτε και διαψεύδεται η απόσυρση τους από την υπόθεση, παρά μόνο ότι υπάρχει προβληματισμός, μετά τα στοιχεία που κατέθεσε η Αστυνομία στο Δικαστήριο – τα οποία τους είχαν αποκρύψει οι πελάτες τους.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες αν δεν λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ τους, δεν αποκλείεται να δούμε άλλα πρόσωπα να αναλαμβάνουν τελικά στο εξής την υπεράσπιση τους.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες ή ημέρες αφού την Τετάρτη, 26 Ιουνίου, εκπνέει το διάταγμα κράτησης του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου και θα παρουσιαστεί ξανά στο δικαστήριο. Αναλόγως των εξελίξεων ενδεχομένως να ζητηθεί ανανέωση του διατάγματος κράτησης.

Χρίστος Ανδρέου – Εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας

«Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις, εάν και εφόσον τα δεδομένα είναι τέτοια και εξασφαλιστεί οποιαδήποτε μαρτυρία.»

Ξανά στο δικαστήριο αναμένεται να βρεθούν οι μοναχοί την ερχόμενη Παρασκευή για εξέταση της αίτησης ακύρωσης των ενταλμάτων δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματικού ποσού των 807.000 ευρώ.

Μακρύς ο δρόμος

Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες της Εκκλησίας, βρισκόμαστε προ των πυλών της έναρξης μιας μαραθώνιας δικαστικής διαμάχης στο Συνοδικό. Το πόρισμα της ανακριτικής θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες, ωστόσο ο δρόμος προς την τελική απόφαση αναμένεται να είναι μακρύς βάση και των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν.  Στο πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας θα τεκμηριώνεται η ενοχή ή αθώωση των μοναχών.

Θεόδωρος Κυριακού – Θεολόγος

«Θα αναθέσει το συνοδικό δικαστήριο σε έναν εισαγγελέα ιερέα με νομικές γνώσεις να μετατρέψει το πόρισμα σε κατηγορητήριο το οποίο θα επιδοθεί στους κατηγορούμενους για να κατηγορηθούν. »

Ο Εισαγγελέας κληρικός θα κοινοποιήσει δια χειρός στο Συνοδικό Δικαστήριο και στους κατηγορούμενους το κατηγορητήριο μαζί με όλο το ανακριτικό υλικό. Θα καθορίσει ταυτόχρονα χρόνο μελέτης και θα ορίσει την ημερομηνία για την πρώτη δικάσιμο.

Ενώπιον του Συνοδικού δύναται να κληθούν μάρτυρες και από τις δύο πλευρές, παράλληλα με τις αγορεύσεις. Το Συνοδικό Δικαστήριο δύναται να επιβάλει ποινές όπως την καθαίρεση, την αργία, ή ακόμα και τον εγκλεισμό σε κάποιο μοναστήρι.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα λειτουργήσει ως εφετείο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.