ΕΛΛΑΔΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Πληρωμές σε ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα κριτήρια του νέου επιδόματος γέννας. Αναμονή για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που είχανε καταθέσει ένσταση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ-Ενστάσεις

Τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων (σ.σ. στις 15 Ιανουαρίου) και από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε για την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων των ενστάσεων, ούτε για την ημερομηνία καταβολής των χρημάτων. Ωστόσο πηγές του υπουργείου, διαρρέουν ότι η ΗΔΙΚΑ είναι ακόμη στην διαδικασία επεξεργασίας των ενστάσεων

ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Με 13,5 εκατ. εκκινεί η εξόφληση αποζημιώσεων ΕΛΓΑ για ζημιές του 2019

Το ποσό των 13,5 εκατ. ευρώ για ζημιές εντός του έτους 2019 κατέβαλε την Παρασκυή 31 Ιανουαρίου ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΑΣ – Τα Κριτήρια

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά:
— στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή

— στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννας.

Μετά την έγκριση της αίτησης το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα προχωράει στην κατάθεση των χρημάτων ύψους 1.000 ευρώ και στη συνέχεια μετά από 6 μήνες θα δίνεται το υπόλοιπο ποσό, ύψους 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό.

Στόχος είναι η χορήγηση του επιδόματος γέννας να είναι οριζόντια και σχεδόν καθολική. Για τον λόγο αυτόν η πρόσβαση στο επίδομα τίθεται υπό δύο προϋποθέσεις: α) εισοδήματος κάτω από ένα όριο και β) μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα.

Ως προς το κριτήριο διαμονής: το επίδομα γέννας χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του:
α) έλληνα πολίτη,

β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,

γ) πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης,

δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού.

Στην περίπτωση αυτή, η δωδεκαετής παραμονή εκλαμβάνεται ως ικανή διάρκεια για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Με τη γέννηση του νέου τέκνου προβλέπεται δήλωση γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο ή μαιευτική κλινική/τμήμα νοσοκομείου και δημιουργία υποσυστήματος του Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης.

Η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων γίνεται με τη χρήση του υποσυστήματος δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.