Λίγο περισσότερο από ένα µήνα έχουν µπροστά τους οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών προκειµένου να τακτοποιήσουν τις όποιες εκκρεµότητες προέκυψαν από τις προηγούµενες πληρωµές, µε την υποχρέωση να πληρωθούν όλα τα υπόλοιπα της περσινής χρονιάς µέχρι το τέλος Ιουνίου. Κι ενώ δεν έχει «καεί» ακόµα το σενάριο για µια πίστωση πριν τις Ευρωεκλογές, αν αυτό συµβεί το σίγουρο είναι ότι θα αφορά κατά βάση το κοµµάτι των συνδεδεµένων ενισχύσεων, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τα υπόλοιπα απλήρωτα.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του πριν λίγες µέρες σε κρητικό µέσο µιλάει για πληρωµές µέσα στον Ιούνιο, χωρίς να δίνει σαφές χρονοδιάγραµµα, ενώ ακόµα (µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές) δεν έχουν ούτε καν ανοίξει οι ενστάσεις επί των πληρωµών των eco-schemes, οι οποίες ωστόσο αναµένονται. Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν κάποια ζητήµατα µε ορισµένες συνδεδεµένες, τα οποία θα λύσουµε και θα πληρωθούν κανονικά, όπως και ανακοινώσαµε, τον Ιούνιο. Μέχρι το τέλος του έτους θα δώσουµε 2,2 δις ευρώ σε ενισχύσεις στους αγρότες, κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις». Εν τω µεταξύ, ανοιχτό µέχρι τέλος Μαΐου παραµένει το σύστηµα ώστε οι αγρότες να καταχωρήσουν τις ποσότητες που παρέδωσαν και αφορούν δέκα συνδεδεµένες για τις οποίες είτε δεν πληρώθηκαν είτε έλαβαν λιγότερα χρήµατα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα της περσινής ενιαίας, ο υπουργός εξήγησε ότι «στην πληρωµή πριν το Πάσχα, δόθηκε και µέρος από τα 88 εκατ. ευρώ, που δεν είχε πληρώσει η διοίκηση Σηµανδράκου. Συγκεκριµένα δώσαµε το 50% αυτών. Μάλιστα, το υπόλοιπο ποσό από τα 88 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα µισά, θα πληρωθούν κανονικά, τον Ιούνιο». Επίσης, σηµείωσε ότι, όπου χρειαστεί, θα γίνει διόρθωση των όποιων λαθών, και θα γίνουν εκ νέου πληρωµές στους δικαιούχους.

Όσον αφορά τα eco-shemes, τις επόµενες ηµέρες θα ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων, λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους παραγωγούς που έµειναν εκτός της πρόσφατης πίστωσης είτε για λόγω της µη κατάλληλης ταυτοποίησης των στοιχείων τους, είτε λόγω εµπλοκής µε τις δεσµεύσεις του ΠΑΑ στα Βιολογικά, είτε ακόµη χωρίς προφανή αιτιολόγηση όπως στις αναβαθµίδες. Συγκεκριµένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες απλήρωτων, οι οποίες αφορούν τα εξής:

Πρώτον, εκείνοι που οι «σύµβουλοί» τους δεν έκαναν τις δηλώσεις απευθείας στην εφαρµογή του gov.g και εποµένως δεν µπορούσε να γίνει η κατάλληλη ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
∆εύτερον, εκείνοι που ήταν ενταγµένοι στη Βιολογική Γεωργία του ΠΑΑ. Κάποιοι από αυτούς τους δικαιούχους έβαλαν νέα αγροτεµάχια στις δεσµεύσεις αλλά µέσω των eco-schemes και όπως λένε οι πληροφορίες παραµένουν απλήρωτοι. Ωστόσο τα λεφτά είναι δεσµευµένα µε βάση τα όσα λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους ενδιαφεροµένους και µετά τις ενστάσεις θα πραγµατοποιηθούν συµπληρωµατικές πληρωµές. Αντίθετα κανονικά φαίνεται πως πληρώθηκαν οι παραγωγοί τα eco-schemes των Βιολογικών που δεν διατηρούσαν δεσµεύσεις στο ΠΑΑ για κάποιο αγροτεµάχιό τους.
Τρίτον, µία µεγάλη µερίδα αγροτών που δήλωσε τη δράση για τις αναβαθµίδες πετάχθηκε τελείως εκτός των eco-schemes χωρίς κάποια συγκεκριµένη αιτιολόγιση. Όπως ανέφερε στην Agrenda αγρότης από την Κέρκυρα οι αναβαθµίδες φαίνονται καθαρά και από τον δορυφόρο, ωστόσο δεν είδε καµία πίστωση στον λογαριασµό του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.