Ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας η Ρωσική Εκκλησία σε βάρος του Ουκρανικού λαού. Mετά τον Πατριάρχη Κύριλλο που ευχήθηκε, με αφορμή το Πάσχα, να τελειώσει ο πόλεμος και να συμφιλιωθούν οι λαοί Ρώσοι και Ουκρανοί και ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων υπεύθυνος των εξωτερικών υποθέσεων όχι μόνο δεν καταδίκασε τον πόλεμο αλλά έπλεξε το εγκώμιο των χωρών που βοηθάνε τους πρόσφυγες.

Σε συνέντευξη στην εκπομπή «Εκκλησία και Κόσμος» ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας εξήρε την αλληλεγγύη των Εκκλησιών των άλλων χωρών. Μάλιστα όπως είπε επαρχίες της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο έδαφος της Ρωσίας και τα σχετικά συνοδικά ιδρύματα παρέχουν τεράστια βοήθεια στους πρόσφυγες, οι οποίοι έφθασαν στη Ρωσία από τη ζώνη της συνεχιζόμενης πολεμικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Ιλαρίων,”παραδέχτηκε” ότι υπάρχουν κύματα προσφύγων τα οποία δέχονται και άλλες χώρες και οι ενορίες του Πατριαρχείου Μόσχας σε αυτά τα κράτη παρέχουν κατά δύναμη ανθρωπιστική βοήθεια στους αναγκαστικά μετακινηθέντες.

Όπως τόνισε οι κατά τόπους Εκκλησίες, που εδρεύουν σε αυτές τις χώρες, λαμβάνουν ενεργό μέρος στην παροχή φιλανθρωπικής βοήθειας στους πρόσφυγες:
«Πληροφορούμαστε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας, όπου σχεδόν όλες οι δυνάμεις έχουν επιστρατευθεί ώστε να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Έχουμε στοιχεία από τη Μολδαβία, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μολδαβίας (σ.σ. αυτοδιοίκητη Εκκλησία υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Μόσχας) παρέχει πολύ δραστήρια βοήθεια στους πρόσφυγες. Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία βοηθά εκείνους τους πρόσφυγες, οι οποίοι βρέθηκαν στο έδαφος της Ρουμανίας. Στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν συγκεντρωθεί οικονομικοί πόροι και παραδόθηκαν στον Μακαριώτατο μητροπολίτη Ονούφριο στο Κίεβο. Γνωρίζω ότι ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου ταξίδευσαν στην Πολωνία, προκειμένου να κομίσουν εκεί ανθρωπιστική βοήθεια και να συναντηθούν με τους πρόσφυγες»,ανέφερε.

Στο μεταξύ ο Πάπας Φραγκίσκος , ο οποίος ακύρωσε την συναντησή του με τον Κύριλλο απέστειλε μήνυμα στον Πατριάρχη Μόσχας στο οποίο αναφέρεται και στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο ποντίφικας, μεταξύ των άλλων, στο μήνυμά του υπογραμμίζει:
“Αγαπητέ αδελφέ! Ας μπορέσει, το Άγιο Πνεύμα, να μεταμορφώσει τις καρδιές μας και να μας μετατρέψει σε πραγματικούς ειρηνοποιούς, ιδίως για την Ουκρανία, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο, ώστε η μεγάλη καθοριστική στιγμή του Πάσχα – από τον θάνατο στην νέα ζωή εν Χριστώ – να γίνει πραγματικότητα για τον ουκρανικό λαό, που επιθυμεί μια νέα αυγή, η οποία να θέσει τέλος στο σκότος του πολέμου.Ας μας βοηθά ο αναστημένος Χριστός μεταξύ άλλων και για να ξεπεράσουμε αυτή τη συμφορά», αναφέρει.

Υπενθυμίζεται οτι ο Κύριλλος στο μηνυμά του για το Πάσχα , εξέφρασε την ελπίδα του να λήξει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας:

«Είθε ο Κύριος πρώτα απ’ όλα να συμφιλιώσει τον λαό μας στην Ουκρανία, στο Ντονμπάς, όπου ακόμα χύνεται αίμα», είπε σε λειτουργία που τέλεσε στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, παραμονή του Ορθόδοξου Πάσχα.

«Ο Θεός να δώσει αυτό το δώρο του Πάσχα, να βοηθήσει όσους εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη σύγκρουση να ηρεμήσουν τις καρδιές, το μυαλό, την ψυχή τους, ώστε οι εσωτερικές διαμάχες να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό και να βασιλέψει η πολυαναμενόμενη ειρήνη”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.