Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογράφηκε η πράξη αγιοκατατάξεως των 7 Νεομαρτύρων της Καστοριάς. Την πράξη κόμισε ο συντοπίτης μας Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Προϊστάμενος των Ιερών Ναών Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουμαριωτίσσης και Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου και Αρχειοφύλαξ των Πατριαρχείων.

Η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η περί αυτού Αγία και Ιερά Σύνοδος υπέγραψαν την πράξη αγιοκατάταξης των 7 Νεομαρτύρων που επικυρώνει την από 3ης Οκτωβρίου 2019 απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου περί «αναγραφής εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας των μαρτυρικώς τελειωθέντων υπέρ της αμωμήτου ημών πίστεως: α) Μάρκου Πέτρου Μαρκούλη εκ Κλεισούρας, β) Ιωάννη – Νούλτζου εκ Καστορίας, και των συν αυτώ αθλησάντων, γ) Γεωργίου του εκ Καστορίας, δ) ιερέως Βασιλείου Καλαπαλίκη, εφημερίου Χιλιοδέντρου Καστορίας και ε) Αρχιμανδρίτου Πλάτωνος Αϊβαζίδη».

Η τοπική Εκκλησία της Καστοριάς ιδιαιτέρως ευχαριστεί την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Αρχιερείς που αποτελούν την Αγία και Ιερά Σύνοδο για την ευλογία και την τιμή που επεφύλαξαν στην ακριτική αυτή επαρχία.

Ἀπολυτίκιον Καστοριέων νεομαρτύρων
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῶν αἱμάτων τοῖς ῥείθροις, καὶ ταῖς θείαις ἀθλήσεσι,
μάρτυρες Χριστοῦ νικηφόροι, εὐαγῶς ἀνεδείχθητε,
Γεώργιε καὶ Πλάτων ἱερέ,
Βασίλειε καὶ Μᾶρκε θαυμαστέ,
Ἰωάννη σὺν γαμβρῷ καὶ τῷ ἀδελφῷ,
διὸ καὶ ἀνακράζομεν•
Χαίρετε Καστορίας οἱ φρουροί•
χαίρετε τὰ καυχήματα•
χαίρετε πρὸς τὸν ἅγιον Θεόν, πρεσβευταὶ πανσεβάσμιοι.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.