Σύμφωνα με την αγιορείτικη παράδοση και τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου, η υποδοχή του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επί τη ευκαιρία των εορτασμών της μνήμης του Αγίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού.

Τον Μητροπολίτη υποδέχθηκαν στην πύλη της Μονής ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός και η Αδερφότητα της Μονής, εν συνεχεία εν πομπή προσήλθαν στο Καθολικό της Μονής όπου εψάλλει δέηση σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό.

Ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο που αποδέχθηκε την πρόσκληση να προσέλθει και να προεξάρχει της λαμπράς για την Μονή πανηγύρεως. Στην προσφώνηση του ο Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε στους πνευματικούς και ιστορικούς συνδέσμους των Μετεώρων και του Αγίου Όρους και ιδιαίτερα με τη Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου καθώς ο άγιος Ιωάσαφ ο Μετεωρίτης, εκ των κτητόρων του Μεγάλου Μετεώρου διέμεινε για έτη στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, σύμφωνα και με τις ιστορικές πηγές.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία και την πνευματική κληρονομιά της Μονής με αφορμή τον βίο του εορταζομένου Αγίου και τα Θεομητορικά σεβάσματα τα οποία έχουν από αιώνων αποτεθησαυριστεί στην Μονή, μεταξύ των οποίων η Αγία Ζώνη, η Θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας και άλλες θαυματουργές εικόνες της Κυρίας Θεοτόκου και Ιερά χαριτόβρυτα και ευωδιάζοντα Λείψανα Αγίων γνωστών αλλά και αφανών για τον κόσμο, όχι όμως για τον Κύριο, ο Όποιος τους αξίωσε της αγιότητας δια τους αγώνες τους στα πνευματικά παλαίσματα.

Τέλος, ο Καθηγούμενος Γέρων Εφραίμ ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο και την τιμία συνοδεία του, η οποία αποτελείται από τον Πρωτοσύγκελλο και Καθηγούμενο του Μεγάλου Μετεώρου, και άλλους Μετεωρίτες Καθηγουμένους και Κληρικούς, η παρουσία τους στο Άγιον Όρος, σε έναν τόπο άσκησης και αγιότητας να συμβάλλει στην πνευματική τους ενίσχυση δοξολογούντες τα θαυμάσια του Θεού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.